Renault confirmă vânzarea subsidiarei din Rusia către „entitatea Moscova City”

Autor: Mihai Morcovescu 16 mai 2022 Știri auto
Renault confirmă vânzarea subsidiarei din Rusia către „entitatea Moscova City”

Oficialii producătorului francez de automobile Renault confirmă vânzarea subsidiarei din Rusia și a pachetului de acțiuni deținut la AvtoVAZ. Consiliul de Administrație a aprobat în unanimitate cedarea tuturor acțiunilor deținute de Renault Group în filiala Renault Rusia către „entitatea Moscova City”. În același timp, francezii au cedat și 67,69% din capitalul AvtoVAZ către Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Automobilelor şi Motoarelor din Rusia (NAMI).

După retragerea Renault, rușii vor relua producția modelelor Moskvich

Reprezentanții Renault au precizat că aceste tranzacții nu sunt supuse nici unor condiții. De asemenea, francezii spun că au fost deja obținute toate autorizațiile necesare. Acordul include, în schimb, o clauză prin care Grupul Renault va putea să-și răscumpere participația la AvtoVAZ în următorii 6 ani.

„Astăzi am luat o decizie dificilă, însă necesară. Este în deplină responsabilitate față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia. Păstrăm în același timp performanța grupului și capacitatea de a reveni în Rusia pe viitor într-un alt context. Sunt încrezător în capacitatea Grupului Renault de a-și accelera transformarea și de a-și depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat CEO-ul Luca de Meo.

După ce Renault a decis să-și închidă uzina de la Moscova, primarul capitalei Rusiei, Sergei Sobyanin, a declarat că uzina va trece în proprietatea orașului. Practic, uzina va în proprietatea orașului cu scopul reluării producției a legendarelor automobile Moskvich.

Edilul Moscovei a mai precizat că, într-o primă fază, aici vor fi produse modele convenționale cu motoare termice. În viitor va fi analizată și posibilitatea demarării producției mașinilor electrice.

În luna martie, Grupul Renault, din care face parte și marca Dacia, a suspendat activitățile la uzina din Moscova. Decizia a venit în contextul invadării Ucrainei de către armata rusă. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fabricilor AvtoVAZ.

Grupul francez deține în Rusia o divizie comercială, constructorul Avtovaz (producătorul mașinilor Lada) și uzina Avtoframos de lângă Moscova. Aici produce mai multe modele precum Duster, Kaptur, Arkana și Nissan Terrano.

 

Sursa: AutoNews

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Renault


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide