Rețeaua de autostrăzi a României se dezvoltă în ritm accelerat. Câți KM vor fi inaugurați în 2024?

Autor: Radu Țuțulan 05 dec. 2023 Știri auto

Infrastructura rutieră se dezvoltă în ritm accelerat și urmează ca rețeaua de autostrăzi să fie mărită în cursul anului viitor. Sute de kilometri de drum de mare viteză ar urma să fie inaugurați, în România, în anii următori.

Recent, a fost inaugurat primul lot al autostrăzii de centură a Capitalei. Această autostradă, A0, este concepută să preia traficul și să facă legătura între toate drumurile care conectează Bucureștiul de restul țării.

Deși lucrările au început de mai mult timp, doar o parte din A0 a fost finalizată.

Autostrada din jurul Capitalei

Aproximativ 10 kilometri de autostradă au fost inaugurați, la finalul lunii noiembrie, în jurul Capitalei. Acest tronson de autostradă are o lungime totală de 19 Km. Deși lucrările s-au încheiat pe aproape tot segmentul, doar o parte din drum poate fi folosit. Restul, ar urma să fie inaugurat în 2024.

Din cei 19 km finalizați, se va circula momentan pe aproximativ 10 km, iar anul viitor, după asigurarea legăturii de lotul 3, A0 Nord, circulația va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 și DN2 pe 21 de km”, a anunțat pe Facebook directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Momentan, pe cei 9 Km nu se poate circula fiindcă nu au fost amenajate zone de intrare/ieșire, care să facă legătura cu drumurile naționale.

Construcția efectivă a lotului 2 al A0 Nord a început în luna august 2022 și a fost finalizată cu 7 luni mai devreme față de termenul contractual.

Rețeaua de autostrăzi a României se dezvoltă

Rețeaua de autostrăzi a României este în plină dezvoltare. În prezent, aproximativ 830 de kilometri de autostradă se află în faza de construcție, conform 130km.ro. Iar alte câteva tronsoane sunt în etapa de pregătire.

Harta realizată de aceștia arată, de asemenea, că țara noastră a depășit deja 1.000 Km de drumuri de mare viteză.

Sursa: 130km.ro

Din această hartă, rezultă că anul viitor ar urma să fie inaugurate mai multe tronsoane de autostradă.

Astfel, ar putea fi încheiate lucrările la o parte din autostrada Ploiești – Focșani. De asemenea, drumul expres Galați – Brăila ar urma să fie gata în integralitate, iar cel dintre Pitești și Craiova aproape total.

De asemenea, nu ar fi exclus ca anul viitor să fie inaugurată și o porțiune din autostrada Pitești – Sibiu. Mai exact, ar fi vorba de un lot de 30 km, între municipiul Pitești și Curtea de Argeș.

„Lucrările înaintează foarte bine, sunt undeva la 55% ca progres, ceea ce ne face optimiști pentru anul viitor, că ar putea termina, dacă nu tot, măcar tronsoane din acest traseu de 30 de kilometri, cel puțin cel din jurul Piteștiului, Bascov”, declara în această vară ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Autostrada Sibiu-Pitești va avea, în total, peste 120 de kilometri. Pe 13 kilometri, între Sibiu și Boița, se circulă de la finalul anului trecut, iar alți aproape 70 Km sunt în proiectare. Întreaga autostradă ar trebui să fie gata în 2028.

În total, până în 2030, România ar urma să aibă peste 1.850 de kilometri de autostradă și drum expres.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide