Riști să rămâi fără carnet dacă iei medicamente de tuse. Poți ieși pozitiv la testele anti-drog ale Poliției

Autor: Radu Țuțulan 08 ian. 2024 Știri auto

Testele anti-drog folosite de Poliția Rutieră pentru a depista șoferii care conduc sub influența substanțelor psihoactive pot ieși pozitiv și în cazul celor care au luat medicamente de tuse sau antialergice.

Poliția Rutieră folosește teste rapide de screening pentru a stabili dacă un șofer a consumat substanţe psihoactive. Aceste teste anti-drog nu sunt, însă, foarte exacte. Ci au un rol mai degrabă orientativ.

Dar, odată ce un șofer a ieșit pozitiv la una dintre substanțele halucinogene, acesta va fi condus la centru medical de specialitate, unde vor fi efectuate teste de diagnostic.

Testele anti-drog, pozitive la medicamente de tuse

Consumul anumitor medicamente, care nu apar pe lista substanţelor interzise şoferilor, poate conduce la rezultate fals pozitive la testarea rapidă făcută de poliţişti.

De exemplu, șoferii care au consumat medicamente pentru diabet, antivomitive, antibiotice sau antialergice pot obţine rezultate fals pozitive la amfetamine când sunt testaţi de poliţişti în trafic, scrie Economica.net, citând din raportul întocmit de Consiliul Superior de Medicină Legală din România.

Și cei care consumă medicamente antitusive pot să aibă rezultat fals pozitiv la opiacee. Multe dintre medicamentele folosite în tratamentul răcelii şi gripei conțin codeină care pozitivează testele rapide ale poliţiei.

De asemenea, pot să obţină rezultat fals pozitiv la opiacee şi şoferii care au luat antibiotice, medicamente antiepileptice, vasodilatatoare, potrivit raportului.

Iar șoferii care iau antivirale pot obţine rezultate fals pozitive la cannabinoizi. Cei care consumă medicamente antiinflamatoare pot avea rezultate fals pozitive fie la cannabinoizi, fie la barbiturice.

Poți rămâne fără permis din cauza medicamentelor

În momentul în care testul anti-drog a ieșit pozitiv, polițistul are obligația de a dispune suspendarea permisului. Iar șoferul va fi condus la o unitate medicală de specialitate pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

Apoi, în urma analizei de laborator, se va stabili cu exactitate dacă șoferul era drogat sau testul a fost fals pozitiv.

Dar, până la primirea rezultatelor de sânge, permisul rămâne suspendat. Și abia după ce testele de specialitate confirmă absența din organism a substanțelor interzise, conducătorul își va redobândi permisul auto.

Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă”, precizează Consiliul Superior de Medicină Legală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide