2024: Acte necesare pentru schimbarea permisului expirat. Cât e taxa de preschimbare a carnetului auto

Autor: Radu Țuțulan 04 ian. 2024 Știri auto

Șoferii care au nevoie să obțină un nou carnet de conducere, trebuie să știe că sunt obligați să prezinte autorităților mai multe acte necesare pentru schimbarea permisului expirat. Iată cât e taxa de preschimbare a carnetului auto în 2024.

Dacă permisul de conducere a expirat sau urmează să își piardă valabilitatea în următoarele câteva luni, trebuie să solicitați eliberarea unui nou document.

De asemenea, cei care au pierdut permisul auto, pot cere eliberarea unui nou carnet de conducere. Dar, pentru a obține noul act, e nevoie de mai multe documente.

Acte necesare pentru schimbarea permisului expirat

Actele necesare pentru schimbarea permisului expirat sau pierdut sunt:

  • cererea de schimbare permis
  • actul de identitate în original
  • dovada plății taxei de schimbare a permisului auto
  • permisul de conducere vechi
  • fișa medicală din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care aplică.

Valabilitatea noului permis va fi de 10 ani, de la data eliberării.

În cazul celor care au pierdut carnetul de conducere sau acesta s-a deteriorat, fișa medicală nu va mai fi necesară. În locul vechiului permis, va fi eliberat un duplicat.

Valabilitatea acestuia va fi aceeași ca permisului pierdut sau deteriorat. O situație similară este și în cazul schimbării numelui.

Taxa de preschimbare a permisului auto în 2024 este de 89 de lei. Aceasta se poate plăti online prin ghiseul.ro sau la terminalele SelfPay ori la CEC Bank și BCR.

Acte necesare pentru fișa medicală la preschimbarea permisului

În momentul în care solicitați eliberarea unei fișe medicale la preschimbarea permisului, trebuie să prezentați:

    • Buletin / Carte de identitate
    • Adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze daca pacientul figurează cu boli cronice
    • Scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce (în cazul bolnavilor de diabet tip I).

În cazul celor care șoferul poartă ochelari de vedere, trebuie să îi aibă asupra sa când se prezintă pentru întocmirea fișei medicale.

Pentru că unul dintre examenele medicale este cel oftalmologic. Iar cei care nu vor trece aceste teste, nu vor mai avea dreptul de a-și reînnoi permisul auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide