România se apropie de 800 de stații de încărcare pentru mașinile electrice

Autor: Marius Vișan 29 iun. 2021 Știri auto

Piaţa locală numără 782 de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice, cele mai multe aflându-se în judeţe cu putere economică ridicată, precum Bucureşti-Ilfov, Timiş sau Cluj.

În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locaţii publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel naţional a crescut cu 44%, de la 542, la 782, informează Mediafax.ro.

Care sunt orașele care conduc topul, dar și  codașele

Topul este dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locaţii. Bucureștul este urmat de Timiş, cu 53 de locaţii, Ilfov (42), Cluj (41) şi Constanţa (40). Cele mai puţine locaţii de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj (1 locaţie), Ialomiţa (2), Giurgiu (3), Brăila (3) şi Teleorman (4).

Cifrele prezentate reflectă o evoluţie direct proporţională cu creșterea economică a centrelor urbane menţionate. Raportat la creşterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în opt luni s-au adăugat peste 90 de noi locaţii, urmată de Transilvania, cu 60 de locaţii, respectiv Banat şi Dobrogea, cu câte 20 de noi locaţii. Cea mai mică creştere a fost în Maramureş, cu doar trei noi locaţii de încărcare.

Judeţele care au înregistrat creșteri

În intervalul menţionat s-au remarcat câteva judeţe care au avut o creştere de peste 10 locaţii. Acestea sunt Cluj, Constanţa, Braşov, Ilfov, Bucureşti şi Timiş. Deşi în Capitală se regăsesc cele mai multe staţii, creşterea înregistrată a fost de doar 16%.

Cele mai multe locaţii de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparţin de supermarketuri (143), retaileri (125) sau sunt locaţii publice (101), însă pot fi găsite şi în spaţiile hotelurilor (97), companiilor private (81), benzinăriilor (73), restaurantelor (25), service-urilor auto (7) sau în spaţii personale ale conducătorilor auto (19).

Preponderent, s-a observat o evoluţie a numărului de locaţii de încărcare EV în zona montană, dar şi aproape de mare. La pensiunile sau hotelurile din judeţul Braşov se pot regăsi cele mai multe locaţii care deţin staţii de încărcare (16). Acestea sunt urmate de cele din Constanţa (10), Bucureşti (7), Prahova (6) şi Cluj (6).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Nissan, Renault


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide