România ar putea avea o lege ca în America: Permis suspendat pe viață. Ce părere au experții

Autor: Radu Țuțulan 08 feb. 2024 Știri auto
România ar putea avea o lege ca în America: Permis suspendat pe viață. Ce părere au experții

Senatul României a adoptat un proiect de lege prin care permisul auto poate fi suspendat pe viață șoferilor care comit anumite infracțiuni. Ce părere au experții despre această lege, similară cu cea din America?

În Statele Unite ale Americii, conducerea unui autovehicul este considerat privilegiu, nu un drept comun. De aceea, cetățenii pot obține un permis auto doar în anumite condiții.

Dar, în orice moment permisul poate fi revocat, dacă se constată că șoferul a fost iresponsabil. Adică, prin modul în care a condus a pus în pericol viața altor persoane.

România, lege ca în America: Permis suspendat pe viață

Acum, Senatul României a adoptat un proiect de lege care presupune o sancțiune similară cu cea din America. Permisul auto poate fi suspendat pe viață în cazul șoferilor care comit anumite infracțiuni.

În cazul unui accident soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, provocat de un şofer aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viaţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și urmează să fie analizat în Camera Deputaților, care e forul decizional.

Expertul în conducere defensivă, Titi Aur, susține acest proiect. Dar consideră că nu e suficient pentru a reduce numărul accidentelor rutiere din România.

Titi Aur: Avem nevoie de un master-plan

Titi Aur e de părere că cei care comit infracțiuni rutiere trebuie aspru pedepsiți.

Dacă faci anumite fapte, omori pe cineva când ești sub influența alcoolului sau a drogurilor, înseamnă că ești complet inconștient. Ți-ai asumat niște riscuri foarte mari și meriți să nu mai conduci toată viața sau o perioadă cât mai lungă”, a spus expertul în conducere defensivă.

Însă asta nu e suficient, spune Titi Aur. Pentru că, înainte de pedepse ar trebui să existe educație. Ceea ce înseamnă o mult mai bună pregătire a elevilor la școala de șoferi, dar și o educație a pietonilor și bicicliștilor.

Pentru a reduce numărul de accidente în România, trebuie făcut un master-plan, care să însemne pe de-o parte educație și pe de altă parte măsuri coercitive. Să educăm și pietonul și biciclistul și șoferul, fiecare să știe regulile de bază”, a mai declarat Titi Aur pentru ProMotor.

Titi Aur: Mulți români nu conștientizează pericolul

Fostul campion de raliu spune că majoritatea românilor, indiferent că e vorba de șoferi sau pietoni, nu conștientizează pericolul. De aceea, ajung să considere că nu e o greșeală gravă să depășești limita de viteză, să nu porți centura sau să forțezi o depășire.

Abia după ce se produce accidentul vedem că își smulg părul din cap și conștientizează ce greșeli au făcut. E suficient o clipă de neatenție sau nepăsare ca să se întâmple o nenorocire. Iar atunci degeaba rămâi fără permis pe viață, că pe cei din mormânt nu îi mai aduci înapoi”, a conchis Titi Aur.

De aceea, spune expertul în conducere defensivă, e nevoie de educație pe toate planurile. De la copii la bunici, de la simpli muncitori la șefi, de la pietoni și bicicliști la polițiști și autorități.

În prezent, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare. Iar instanța poate decide suspendarea dreptului de a conduce pe toată perioada aplicării pedepsei. Însă, odată ispășită condamnarea, șoferul redobândește automat dreptul de a conduce.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide