România deține un avion unic în Europa. Este cel mai complex avion care există în aviația română

Autor: ProMotor 18 ian. 2021 Știri auto

România deține un avion unic în Europa. Este vorba de o aeronavă de ultimă generație care are la bord aparatură esențială pentru coordonarea zborurilor pe teritoriul țării.

Aeronava de supraveghere și calibrare pentru aeroporturi aduce și o noutate pentru țara noastră. Calibrarea zborurilor poate fi făcută acum direct prin satelit, cu o precizie de 2 centimetri, față de un metru, cât era până acum, informează Digi24.ro.

”Aici avem rak-ul în care avem echipamentele de calibrare a sistemelor consolei și aici este consola cu care executăm înregistrările cu cele trei sisteme speciale, sisteme de poziționare de o precizie foarte mare care dau precizia în zbor cu mai puțin de 2 centimetri”, declară Iulian Dumitrescu, șef departament Autoritatea Aeronautică Civilă (AACR).

Vedeta aeronavelor din România a costat 12 mil. de euro, investiția va fi recuperată în 4 ani

Specialiștii spun că tehnologia de care dispune pare că vine din viitor.

”Acest avion este o adevărată bijuterie a tehnicii în domeniul aviației, este cel mai complex avion care există astăzi în aviația civilă din România. Este atât de complex, pentru că pe lângă toate mijloacele de navigație pe care le are la bord corespunzătoare tuturor avioanelor civile, în plus, mai are două sisteme la care sunt conectați senzorii care asigură verificarea tuturor parametrilor sistemelor de navigație de pe aeroporturi și cele care țin de traficul aerian”, declară Sorin Neicuțescu, director general adjunct al Autorității Aeronautice.

Cu ajutorul aeronavei, oficialii Autorității Aeronauticii Civile spun că pot verifica cu exactitate dacă sistemele de operare de zbor ale aeroporturilor funcționează corect și precis.

Responsabilii spun că în curând astfel de misiuni de supraveghere și calibrare vor fi făcute și pentru alte state europene și nu numai.

Intră în Galeria Foto

România deține un avion unic în Europa. Este cel mai complex avion care există în aviația română
România deține un avion unic în Europa. Este cel mai complex avion care există în aviația română

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Digi24.roComentarii
Inchide