România este, alături de Slovacia, țara cu cei mai mulți angajați în industria auto

Autor: Mihai Morcovescu 03 ian. 2022 Știri auto

Industria auto reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare economice în multe dintre țările europene. La fel stau lucrurile și în România, care este una dintre țările cu cei mai mulți angajați în industria constructoare de automobile.

În Uniunea Europeană există peste 2,6 milioane de angajați în mod direct în procesul de fabricație al mașinilor. Această cifră reprezintă 8,6% din totalul forței de muncă din UE. Sau, altfel spus, aproape unul din 10 lucrători este angajat în fabricile unde se asamblează autovehicule.

Potrivit datelor publicate de Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA), una dintre țările cu cea mai mare pondere a locurilor de muncă directe în industria auto este România cu 15,7%. Cealaltă țară este Slovacia cu aceeași pondere. Podiumul este completat de Suedia cu 14,4 procente.

Aproape 200.000 de români muncesc în industria auto

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În ceea ce privește țara noastră, economia românească este dominată autoritar de industria auto. Conform celor mai recente statistici ACEA, circa 195.000 de persoane sunt angajate în sectorul auto. În acest total intră atât cei din producția de mașini, cât și cei din industria de componente auto.

Cu toate acestea, România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește raportul număr angajați/automobile produse. Astfel, în timp ce media europeană este de 7,4 mașini/angajat, în țara noastră, un angajat produce doar 2,5 mașini.

Deși pare greu de crezut, țări care au o producție auto mult mai mare decât cea a României, au mai puțini angajați în această industrie. Astfel, în Cehia, ponderea este de 13,7%, în Ungaria 12,8%, în timp ce Germania este de abia a șasea în Europa cu 11,3%.

În top 10 mai figurează Spania, care adună în industria auto 8%, Franța cu 7,7%, Polonia cu 7,5% și Slovenia cu o cotă de 7,4%. La polul opus se află Letonia 1,9%, Danemarca 1,4%, Croația 1,1%, Grecia și Cipru cu 0,2%, respectiv, 0,5%.

Sursa: ACEA

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide