România poate ajunge la 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres

Autor: Radu Țuțulan 25 iul. 2023 Știri auto

România va ajunge la 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, toamna această, dacă lucrările vor fi încheiate și va putea fi inaugurat noul lot al autostrăzii Transilvania.

Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău, cu o lungime de aproximativ 14 kilometri, de pe Autostrada Transilvania ar trebui să fie prima inaugurare de autostradă din 2023. Acesta este acum la aproape 90% execuție și ar putea fi inaugurat în septembrie, scriu jurnaliștii de la Economedia. Aceștia precizează că la aproximativ 80% execuție este și lotul 2 de pe Autostrada A0 Sud, cu o lungime de 16 kilometri. Iar în câteva săptămâni ar putea fi inaugurați 10-11 kilometri, între DN 6 Bragadiru și DN 5 Jilava.

Contractul pentru lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău, cu o valoare de 384 de milioane de lei, a fost semnat în 2020 și ar fi trebuit finalizat în 2022. Lotul include 13 pasaje și poduri, nodul rutier de la Nușfalău și o parcare de scurtă durată. Dar lucrările au demarat abia în vara anului 2021.

Drumurile de mare viteză, fie că sunt autostrăzi sau șosele expres, sunt esențiale pentru scăderea numărului de accidente rutiere și totodată cresc viteza de deplasare a mărfurilor și persoanelor, atât intern cât și internațional.

Câți kilometri de autostradă are România

România are o rețea de 995 de kilometri de autostradă și drum expres. Borna de 1.000 de kilometri poate fi atinsă și depășită în această toamnă.

O altă investiție importantă este autostrada Moldovei.

În luna aprilie 2023 toate cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei A7 au autorizație de construire și termenul de finalizare este anul 2026. A7 are o lungime de aproape 440 de kilometri și leagă Ploiești de Siret, ajungând practic până la granița cu Ucraina. Porțiunea de drum dintre Ploiești și Pașcani trebuie construită până în anul 2026, acest tronson fiind prins în finanțarea oferită prin Programul PNRR al Uniunii Europene.

O filmare completă cu cel mai avansat lot de autostradă din România a fost publicată pe Canalul YouTube „Cristian Marius Man”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video: Cristian Marius Man / YouTube


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide