Se scumpesc asigurările RCA? Societățile de asigurări primesc mână liberă

Autor: George Cristea 19 aug. 2020 Știri auto
Se scumpesc asigurările RCA? Societățile de asigurări primesc mână liberă

Se anunță vremuri dificile pentru șoferi. Un proiect de modificare a Legii RCA ar putea însemna că asigurările RCA se scumpesc în viitorul apropiat. Asta deoarece societățile de asigurări primesc mână liberă în stabilirea tarifelor.

Proiectul aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor prevede mai multe schimbări pentru încheierea asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA). Printre altele, acestea vizează modul în care se vor încheia polițele RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat și abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul acestora.

În cazul asiguraților cu risc ridicat, proiectul de lege are în vedere eliminarea obligației Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat. În același timp, textul suspus dezbaterii publice spune că „se are în vedere instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării, asumate de către toți membrii BAAR, precum și de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraților cu risc ridicat”.

De ce se scumpesc asigurările RCA?

Cel mai probabil tarifele RCA vor crește după adoptarea acestei legi, deoarece aceasta stabilește că se vor abroga toate prevederile ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. În prezent, Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto prevede că acestea nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat.

Totodată, este propusă și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori altor instrumente de ajustare a tarifelor de primă.

Alte modificări la procedura de emitere a polițelor RCA au în vedere lămurească o situație bizară, în care mai mulți șoferi au primit amenzi pentru că nu aveau poliția RCA printată pe hârtie, ci doar în format electronic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide