Senatorii au votat o schimbare importantă în Programul Rabla

Autor: George Cristea 08 sept. 2020 Știri auto
Senatorii au votat o schimbare importantă în Programul Rabla

Senatorii au votat o schimbare importantă în Programul Rabla. Potrivit proiectului aprobat marți în Senat, bugetul programului Rabla Clasic se va dubla, iar acesta va introduce un nou bonus, de 1.000 de lei, pentru achiziționarea unui automobil fabricat în România.

Proiectul aprobat de Senat prevede dublarea bugetului alocat programului Rabla Clasic, de la 405 milioane de lei, la 910 milioane de lei. De asemenea, bugetul pentru programul Rabla Plus urmează să fie, de asemenea, majorat cu 200 de milioane de lei. O modificare interesantă adusă programului Rabla Plus este că „acesta ar trebui să fie valabil numai pentru acoperirea cererilor instituțiilor publice, putând fi acceptate în program și persoane fizice”. Nu ne dăm seama în ce condiții se va putea face această acceptare și cine va decide cine va fi acceptat în program în afara instituțiilor publice.

Schimbare importantă în Programul Rabla: Primă de 1.000 de lei pentru mașinile produse în România

O altă măsură introdusă este instituirea unei „prime de referință” în valoare de 1.000 de lei, care se acordă persoanelor care optează pentru cumpărarea unui automobil fabricat în România. Această măsură ar putea trezi suspiciuni la Bruxelles, dat fiind că reprezintă o discriminare față de alți producători europeni. În plus, ar putea fi considerat un ajutor de stat mascat pentru Dacia și Ford, ceea ce ar însemna anularea acestei prevederi și restituirea banilor.

Măsurile fuseseră anunțate încă de acum trei luni, când PSD a prezentat un plan cu 28 de puncte pentru relansarea economiei, pe care dorea să-l treacă prin Parlament. Proiectul a primit marți aprobarea Senatului, dar mai are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților pentru a intra în vigoare.

Potrivit inițiatorilor proiectului, măsura este necesară pentru că industria producătoare de echipamente electrice și electronice de uz casnic, dar mai ales industria auto, și-au redus considerabil producția și cifra de afaceri, fiind într-o situație dificilă, chiar mai gravă decât în perioada crizei financiare globale.

Dacă vor intra în vigoare, noile modificări aduse programului Rabla vor scoate de la buget circa 780 de milioane de lei, care ar trebui luate din fondul de rezervă.

sursa: Profit.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide