Șoferii agresivi sau cu probleme de comportament ar putea rămâne fără permis. Cum se va schimba legea

Autor: Radu Țuțulan 25 oct. 2023 Știri auto

Un proiect de schimbare a Codului Rutier, conceput de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prevede că, în anumite situații, persoanele agresive sau cu probleme de comportament ar putea rămâne fără permis de conducere.

Proiectul de modificare a Codului Rutier, propus de MAI, este analizat acum de specialiștii din Executiv. Acesta s-a aflat în dezbatere publică, la începutul lunii octombrie. În această perioadă, cetățenii și-au putut exprima opinia cu privire la modificările propuse.

Una dintre schimbări îi vizează direct pe șoferii cu probleme de comportament. Cei care își pierd repede cumpătul la volan sau au reacții extreme ori bizare, ar putea rămâne fără carnet din această cauză.

Șoferii agresivi ar putea rămâne fără permis

Dacă proiectul va fi aprobat, șoferii agresivi sau cu probleme de comportament ar putea rămâne fără permis de conducere.

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică […] în vederea realizării unei evaluări psihologice”, se precizează în proiectul de modificare a Codului Rutier.

Iar dacă psihologul constată, într-adevăr, că persoana are probleme de comportament care îi pot pune în pericol propria siguranță sau pe cea a altor oameni, o va declara inaptă psihologic pentru a conduce autovehicule.

Poliția va fi notificată în cel mult 24 de ore cu privire la această evaluare. Iar autoritățile vor retrage de îndată permisul de conducere.

Totodată, Poliția va comunica persoanei în cauză decizia de retragere a carnetului auto. Iar din momentul în care află decizia, persoana are 3 zile lucrătoare la dispoziție pentru a preda permisul.

Ulterior, va putea contesta în instanță decizia de retragere a carnetului, conform proiectului de schimbare a legii.

Afecțiuni care te lasă fără permis

Și în prezent, șoferii sunt obligați să demonstreze că sunt apți din punct de vedere psihologic să conducă o mașină. Însă, această examinare se face o dată la 10 ani, când trebuie reînnoit carnetul de conducere.

În schimb, sunt o serie de afecțiuni care te lasă fără permis, precum:

  • boli neurologice – boala Parkinson, scleroza multiplă, demența, etc.
  • afecțiuni cardiovasculare – bradiaritmii, tahiaritmii, simptome de angină, implantare de stimulator cardiac permanent, operație de bypass coronarian cu grefă, transplant de cord etc.
  • probleme respiratorii severe
  • diabet zaharat
  • deficiențe de văz sau auz severe.

Orice doctor care sesizează că un șofer are o problemă medicală ce îi poate afecta capacitatea de a conduce, poate cere efectuarea unei investigații de specialitate. Iar dacă acea persoană nu se prezintă în cel mult 3 zile la un consult de specialitate, i se va suspenda permisul.

Iar dacă în urma consultului de specialitate se confirmă că nu mai e apt din punct de vedere medical să conducă o mașină, îi va fi retras permisul auto

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide