Legi mai stricte în 2023: Recidiviștii prinși beți la volan, amenințați cu un nou dosar penal

Autor: Radu Țuțulan 29 aug. 2023 Știri auto

Șoferii care au fost condamnați pentru conducere sub influența alcoolului și urcă din nou la volan, riscă să se aleagă cu un nou dosar penal.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), a decis că șoferii condamnați penal pentru că au condus sub influența alcoolului, pot primi încă o sancțiune penală dacă se urcă la volan după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare.

Chiar dacă permisul nu este efectiv anulat, șoferul își pierde dreptul de a mai conduce în momentul pronunțării deciziei de condamnare.

Riscă un nou dosar penal

Conform deciziei ICCJ, șoferii care au fost condamnați pentru că au condus cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, primesc o altă pedeapsă cu închisoarea. Sancțiunea e de la 6 luni la 3 ani, sau amendă penală, dacă sunt surprinși din nou la volan pe drumurile publice, după pronunțarea hotărârii definitive de condamnare.

Deținerea efectivă a permisului de conducere nu conferă titularului acestuia dreptul de a conduce în condițiile în care instanța de judecată a dispus, în mod definitiv, condamnarea sa pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice”, se arată în Decizia ICCJ nr. 27/2021.

Practic, șoferul rămâne în posesia permisului până la efectuarea formalităților juridice de anulare a carnetului. Iar acestea pot dura chiar și câteva săptămâni.

Astfel, șoferii pot fi condamnați, din nou, dacă sunt surprinși într-una dintre următoarele situații:

  • în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă acesta i-a fost retras sau anulat;
  • în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce;
  • în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă are un permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv;
  • în cazul în care conduce, pe drumurile publice, un vehicul pentru care are nevoie de permis, însă nu are dreptul de a conduce în România.

Așadar, șoferii condamnați definitiv pentru conducere sub influența alcoolului, nu mai au dreptul să conducă din momentul în care instanța de judecată a pronunțat sentința.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide