Șoferii nu au încredere în sistemele de asistență. Care sunt motivele

Autor: Cristian Agatie 06 iul. 2021 Știri auto

Un studiu desfășurat de organizația americană pentru siguranța traficului (IIHS) a arătat că șoferii nu au încredere în sistemele de asistență a conducerii, preferând să le dezactiveze acolo unde este posibil. Motivele sunt, uneori, întemeiate.

Intră în Galeria FOTO

Sistemele de asistență a conducerii sunt montate astăzi pe un număr din ce în ce mai mare de mașini. Unele dintre acestea sunt obligatorii prin lege, așa cum este cazul sistemului de frânare automată de urgență, fiind astfel montat pe toate mașinile noi comercializate. Altele sunt opționale, așa cum sunt asistentul de bandă (din ce în ce mai frecvent cu funcție activă de centrare pe bandă), detectorul de unghi mort, sau tempomatul adaptiv cu funcție stop & go.

Cu toate acestea, șoferii au puțină încredere în sistemele de asistență, iar uneori nu au deloc încredere. În alte cazuri, funcționarea acestora este considerată deranjantă, un alt motiv pentru dezactivarea funcțiilor de siguranță. Un studiu desfășurat în Statele Unite de organizația pentru siguranța traficului – IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) arată că sistemele automatizate de conducere au limitări severe și probleme care limitează utilitatea acestora.

Cele mai sofisticate sisteme de asistare a conducerii combină tempomatul adaptiv cu funcția de centrare pe bandă, ceea ce, în teorie, ar permite o conducere automatizată pe autostrăzi și în ambuteiaje. Sistemul este însă adesea pus în dificultate în cazul curbelor mai strânse, adesea dezactivându-se singure și solicitând imediat atenția șoferului. Este unul dintre motivele pentru care sunt rar folosite în traficul real, în afara momentelor de teribilism împărtășite pe rețelele de socializare de cei mai inconștienți.

Șoferii nu au încredere în sistemele de asistență. Motivele sunt întemeiate

Faptul că sistemul nu funcționează corespunzător în curbe, acolo unde ar trebui să prevină cele mai grave accidente, reprezintă o surpriză neplăcută pentru cercetători. Limitările sistemelor de asistare a conducerii dovedesc, astfel, că momentul în care mașinile pot rula independent este mult mai departe decât anticipau experții în conducere autonomă.

Un studiu similar desfășurat în condiții de trafic real de automobil clubul american AAA arată un alt motiv pentru care șoferii nu au încredere în sistemele automate de asistare a conducerii. Pe parcursul a 5.400 de kilometri parcurși în traficul real, cei de la AAA au descoperit că sistemele de asistență au întâmpinat probleme, în medie, la fiecare 13 kilometri parcurși. În cazul celor cu asistent activ de bandă acest lucru s-a tradus prin rulat prea aproape de marcajele benzii, de alte mașini sau de acostament.

În plus, sistemele se dezactivează frecvent pe neașteptate, fără să ofere suficient timp de reacție șoferului. În cazul în care acesta nu este atent, mașina poate scăpa de sub control, ceea ce contribuie la producerea unor accidente cu potențial grav.

Când vom merge cu mașini autonome?

Problema este și mai complicată în cazul sistemelor de conducere autonomă de nivel 2, așa cum sunt cele de pe mașinile Tesla și alte modele avansate. La nivelul actual, acestea asigură cel mai înalt nivel de automatizare disponibil comercial pentru publicul larg, dar acuratețea oferită este adesea periculoasă pentru ocupanții mașinilor. Nici nu este de mirare că mașinile Tesla au fost implicate în atât de multe accidente cu funcția Autopilot activată – șoferul uită că sistemele automate sunt departe de a fi perfecte.

În studiul AAA desfășurat pe drumuri publice, în 75% din cazuri, problemele sistemelor de asistare a conducerii s-au soldat cu părăsirea benzii de rulare sau poziționare greșită pe bandă. În cazul testelor din poligon, rezultatele au fost mai bune, dar în 66% din cazuri mașina condusă automatizat s-a lovit de o mașină oprită (simulată), viteza medie a impactului fiind de 40 km/h.

Sistemele de asistență a conducerii ar trebui să crească siguranța rutieră dar, de fapt, se dovedesc a fi extrem de imature, contribuind la confuzie și, adesea, la accidente grave. Pe termen lung, o experiență negativă va îndepărta șoferii de sistemele automatizate. Potrivit AAA, numai 12% dintre șoferi au suficientă încredere în sistemele automatizate pentru a merge cu o mașină autonomă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide