Şoferul unei Tesla a murit într-un accident rutier în timp ce maşina se afla pe pilot automat – VIDEO

Autor: ProMotor 01 iul. 2016 Știri auto
Şoferul unei Tesla a murit într-un accident rutier în timp ce maşina se afla pe pilot automat – VIDEO

 


Un model Tesla S a fost implicat într-un accident mortal în Statele Unite, primul cunoscut de acest fel în care pilotul automat al maşinii era pornit. Compania a anunţat informaţia într-o postare pe blog şi a cerut autorităţilor rutiere din SUA să demareze o anchetă, informează The Verge.

Accidentul a avut loc pe o autostradă din Florida, în luna mai, vinovat de producerea acestuia fiind şoferul unui camion, care a făcut o întoarcere şi s-a poziţionat perpendicular faţă de modelul Tesla. Nici şoferul – despre care Tesla spune că deţine responsabilitatea finală pentru acţiunile maşinii, nici pilotul automat n-au sesizat obstacolul din faţă, iar frânele nu au fost aplicate. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a scris pe Twitter că radarul maşinii n-a fost de ajutor în acest caz, deoarece este construit să elimine obiectele care seamănă cu panouri  de circulaţie suspendate,  pentru a nu acţiona frânele fără motiv.

Din cauza înălţimii remorcii şi a poziţionării perpendiculare, nici maşina, nici pasagerul n-au frânat, iar impactul a fost la nivelul parbrizului. Potrivit Tesla, dacă ar fi lovit spatele remorcii, chiar şi la viteză mare, sistemele de siguranţă ale modelului Tesla S ar fi prevenit producerea unor răni grave în cazul ocupanţilor.

Tesla spune că pilotul său automat a fost deja folosit pe o distanţă de peste 200 de milioane de kilometri, notând că, în SUA, un accident mortal se produce la fiecare 150 de milioane kilometri, iar la nivel mondial, la aproximativ 100 de milioane.
Investigaţia autorităţilor americane pentru a determina dacă pilotul automat a funcţionat corespunzător este o fază preliminară, înaintea unei decizii precum o eventuală rechemare.

În postarea pe blogul companiei, Tesla readuce aminte că pilotul automat este un sistem în fază beta de testare publică, iar clienţii sunt obligaţi să ia la cunoştinţă acest lucru înainte să-l utilizeze. Potrivit companiei, sistemul a fost dezvoltat presupunând că şoferii îşi vor păstra mâinile pe volan şi că vor fi atenţi la drum, fiind pregătiţi oricând să preia controlul.
Pilotul automat Tesla a fost criticat de mulţi, printre care şi cei de la Volvo, care urmează să-şi lanseze propriul pilot automat, Drive Me, anul viitor. Volvo spune că modelul Tesla îţi dă impresia că face mai mult decât face cu adevărat. Altfel spus, maşina reacţionează atât de bine în anumite situaţii, încât şoferii au impresia că va face faţă oricărei situaţii. Spre deosebire de Tesla, care nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente provocate în timp ce maşina se deplasează în modul automat, Volvo a anunţat că îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru deciziile luate de pilotul său automat şi consecinţele acestor decizii.

Paradoxal, victima primului accident mortal aflat într-o Tesla pe pilot automat este şoferul care în urmă cu ceva timp a postat pe internet clipul în care maşina sa evită un accident cu un camion. Clipul s-a viralizat şi fanii Tesla au lăudat viteza de reacţie şi intervenţia maşinii în faţa coliziunii iminente.


Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide