Startul Programului RABLA 2022 se amână. Când va începe ediția din acest an?

Autor: Mihai Morcovescu 04 feb. 2022 Știri auto

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că Programul Rabla 2022, care ar fi trebuit să demareze pe 4 februarie, se amână. Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor demara în acest an cel mai târziu pe 8 februarie.

Ediția de anul trecut a celor două programe guvernamentale au demarat pe data de 26 aprilie, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Rabla 2022 va avea cel mai mare buget din istorie

Fondurile alocate prin Programul Rabla epuizate

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Anunțul a fost făcut prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook a instituției. „Ghidurile pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial în data de 02.02.2022. Ulterior publicării se vor lansa Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, cel târziu pe 8 februarie”, a precizat AFM.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Barna Tanczos anunța că Rabla 2022 va demara pe 4 februarie, în „Vinerea Verde”. Cu acel prilej oficialul a făcut cunoscute modificările aduse celor două programe. Acestea au ca scop încurajarea românilor de a-și cumpăra maşini noi renunțând la cele vechi și foarte vechi.

Tot atunci a fost anunțat și bugetul Rabla 2022. Acesta va fi de peste 1,2 miliarde de lei, cel mai mare din istoria programului de finanțare. Rabla Clasic va beneficia de 560 milioane lei, iar Rabla Plus de 680 milioane lei.

Ce modificări au fost anunțate pentru Rabla 2022?

Hyundai Ioniq 5 Program Rabla Plus (5)

Prima modificare se referă la posibilitatea de a se casa două vehicule în loc de unul ca până acum. Se va acorda un bonus suplimentar de vechime în valoare de 1.500 lei pentru automobilele mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Dacă se vor casa două mașini, programul include un ecotichet de 45.000 lei. Se va adăuga și prima de casare de 3.000 lei și două ecobonusuri de vechime de câte 1.500 lei, dacă este cazul. Astfel, suma primită de la Guvern poate ajunge la 51.000 lei.

Totodată, cei care vor dori să-și achiziționeze un automobil 100% electric vor trebui să caseze un vehicul vechi. Astfel, persoanele interesate vor beneficia de ecobonusul de 45.000 lei. Până acum acest lucru nu era obligatoriu.

Pentru cumpărarea unui automobil prin programul Rabla Clasic, prima de casare a fi de 6.000 de lei. La aceasta se va adăuga un ecobonus de vechime de 1.500 lei. El se va acorda la casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Dacă vei casa două autoturisme, suma acordată de stat va putea ajunge la 12.000 de lei. Potrivit AFM, această sumă include 9.000 de lei prima de casare și două ecobonusuri, ambele în valoare de 1.500 de lei pentru vechime.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro, AFM


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide