Startup-ul turcesc TOGG va lansa în cursul acestui an primul său SUV electric

Autor: Mihai Morcovescu 25 mai 2022 Știri auto

Startup-ul turcesc TOGG și-a propus să producă până în anul 2030 un milion de automobile electrice pe cinci segmente diferite. Primul dintre acestea va fi un SUV compact, care își va face debutul în cursul anului curent.

Viitorul SUV va fi oferit cu unul și cu două motoare electrice

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Recent, un prototip camuflat al viitorului crossover electric TOGG a fost surprins în timpul unor teste desfășurate în Germania. În ciuda camuflajului, acesta afișează forme similare cu cele ale conceptului prezentat în ianuarie, la Las Vegas, informează spaniolii de la Motor.es.

Ibericii spun că blocurile optice frontale LED sunt în mare aceleași, în timp ce luminile de zi în formă de bumerang sunt identice. În schimb, au dispărut oglinzile digitale în favoarea unora convenționale, iar pe prototipul camuflat și-au făcut apariția clasicele mânere pentru uși.

Dacă luăm ca punct de reper conceptul și informațiile făcute publice până în prezent de TOGG putem avansa câteva ipoteze. Spre exemplu, viitorul SUV compact electric va fi un vehicul conectat datorită tehnologiei 5G. În plus, va primi numeroase sisteme de asistență pentru șofer și va putea fi actualizat „over-the-air” (OTA).

În ceea ce privește sistemul de propulsie, TOGG spune că vor exista două versiuni. Una cu un singur motor de 200 CP și, deci, tracțiune pe puntea spate, și o variantă cu tracțiune integrală care va fi pusă în mișcare de două motoare ce vor livra împreună aproximativ 400 CP. Autonomia va depăși, în cel mai bun caz, 500 de kilometri. Bateriile vor fi furnizate, cel mai probabil, de chinezii de la Farasis.

Debutul comercial a primului SUV electric TOGG se va produce spre sfârșitul acestui an. Deoarece ne aflăm, practic, la jumătatea anului, putem presupune că livrările vor debuta în 2023. Producția în serie va fi asigurată de uzina de la Gemlik.

TOGG va produce până în 2030 cinci modele electrice în segmente diferite

Compania TOGG a fost înființată la sfârșitul anului 2019, în orașul Gemlik, port la Marea Marmara. Oficialii turci își făceau la acel moment cunoscut obiectivul principal, și anume să proiecteze, să dezvolte și să producă mașini electrice în Turcia.

La aproape trei ani distanță, TOGG a dezvăluit în cadrul CES 2022 primul său concept de automobil electric. Denumit Transition Concept Smart Device, acesta a fost proiectat de celebra casă de design Pininfarina și prefigurează viitoarea gamă de mașini cu zero emisii a turcilor.

Primul dintre viitoarele modele electrice va fi SUV-ul de segment C, care se află în plin proces de dezvoltare. În planurile celor de la TOGG mai intră un sedan, un hatchback, un crossover și un MPV.

Sursa: Motor.es

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: TOGG


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide