Stockholm va interzice accesul mașinilor pe benzină sau motorină în centrul orașului

Autor: Ionuț Vîlciu 11 oct. 2023 Știri auto

Suedia va interzice accesul mașinilor cu motoare termice în centrul capitalei. Stockholm ar putea deveni astfel prima capitală care introduce o astfel de măsură.

Autorităţile din capitala Suediei intenţionează să interzică accesul automobilelor care funcţionează cu motoare pe benzină şi motorină în anumite zone ale oraşului, începând din 2025, în încercarea de a reduce poluarea, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Stockholm ar putea deveni prima mare capitală care introduce o astfel de prohibiţie. Se pare că planurile aleşilor locali din capitala Suediei merg mai departe decât iniţiativele omologilor din Paris, Atena şi Madrid, care au interzis doar automobilele pe motorină. Alte oraşe, inclusiv Londra, au introdus zone cu emisii poluante reduse, care includ taxe zilnice pentru intrarea în centrul oraşului a automobilelor mai vechi cu motoare cu combustie internă.

Stockholm ar putea deveni prima mare capitală care interzice accesul mașinilor cu motoare termice în centrul orașului

O suprafață de aproximativ 20 de cvartale, care se întinde între centrul financiar şi principala zonă comercială din Stockholm, va fi accesibilă numai automobilelor electrice, anumitor tipuri de camionete hibride şi vehiculelor pe bază de celulă de combustibil, potrivit unor norme ce urmează a fi prezentate în mod oficial de către autorități. O eventuală extindere a acestei zone ar putea fi decisă în prima jumătate a anului 2025.

„Vrem să creăm un mediu de viaţă mai bun pentru oamenii care trăiesc şi muncesc aici”, a declarat pentru SVT consilierul local Lars Stromgren, responsabil pentru politicile din domeniul traficului rutier.

Rămâne de văzut dacă acest plan va stimula vânzările de automobile electrice în Suedia. Momentan, vânzările trec printr-o perioadă dificilă, deoarece consumatorii resimt efectele crizei vieţii. La începutul acestui an, organizaţia Mobility Sweden şi-a revizuit în scădere estimările privind înmatriculările de automobile electrice noi în 2023, până la 35% din înmatriculările totale, de la 40%, cât estima anterior.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide