Tancurile ușoare AMX-10RC livrate din Franța vin în sprijinul armatei ucrainene – VIDEO

Autor: Andreea Ditcov 06 ian. 2023 Știri auto
Tancurile ușoare AMX-10RC livrate din Franța vin în sprijinul armatei ucrainene – VIDEO

Ucrainei îi vor fi livrate mai multe vehicule blindate AMX-10RC din Franța. Vehiculele au rol de recunoaștere în teren

AMX-10RC are șase roți și un tun de 105 mm, părând la prima vedere un tanc. Este un vehicul de recunoaștere blindat, care va permite batalioanelor ucrainene să se miște mai repede și să exploateze sincopele armatei rusești.

„Cu alte cuvinte, ele pot ajuta forțele ucrainene să lupte nu ca trupele ruse, ci ca NATO”, scrie Adevarul.ro. Președinții Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au dezbătut problema furnizării AMX-10RC.

Volodimir Zelenski a postat și pe pagina sa de Twitter despre noua livrare, postare în care i-a mulțumit liderului francez, Emanuel Macron și pentru transferul „tancurilor ușoare și APC-urilor Bastion”. APC Bastion este un transportator blindat de trupe.

AMX-10RC au capacitatea de a se mișca rapid în teren

AMX-10RC au fost dezvoltate de producătorul francez de arme GIAT în 1970, în momentul în care armata franceză adopta o tactică de luptă la sol mai agresivă. Au fost construite atunci 457 de vehicule blindate ce cântăreau 15 tone, acestea fiind împărțite armatelor din Franța, Camerun, Maroc și Qatar.

Echipajul AMX-10RC este format din patru persoane, iar sarcina lor principală este adunarea de informații, pentru a identifica punctele slabe ale inamicului. Transportatoarele sunt o avangardă a tancurilor principale și a forțelor terestre. Cu toate acestea, armura blindatelor franceze este destul de subțire, astfel că echipajele trebuie să fie în permanență în mișcare, pentru a evita să devină o țintă.

Viteza maximă a AMX-10RC este de 80 de km/h pe șosea sau drum drept și are capacitatea de a trece peste cursuri de apă cu adâncime mică. Astfel, o blindată franceză se poate mișca repede, spre deosebire de BMP-urile folosite de Rusia pe frontul din Ucraina.

Mai multe armate din cadrul NATO dețin vehicule de recunoaștere unice, care au o capacitate de foc crescută, având montate tunuri ce pot susține proiectile mari. Armata SUA are pentru unitățile de recunoaștere vehicule de luptă M-3, cu tunuri automate de 25 de mm și rachete antitanc TOW.

VIDEO

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Wikicommons


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide