Test drive Mazda MX-30 Plug-In Hybrid – Motorul rotativ s-a întors

Autor: Ionuț Vîlciu 10 feb. 2024 Știri auto

Primul model electric al producătorului japonez nu s-a bucurat de un succes răsunător, la acest lucru contribuind și autonomia relativ mică, dar Mazda vine acum cu o soluție pentru această problemă a clienților. Este vorba despre un motor rotativ folosit pe post de range extender, o soluție la care doar Mazda s-ar fi putut gândit, iar revenirea motorului rotativ ne-a intrigat întru totul.

Mazda MX-30 Skyactiv R-EV, așa cum este numit oficial de producător, este o nouă versiune a lui MX-30, primul model de serie al constructorului japonez de automobile. MX-30 plug-in hybrid este o versiune prin care Mazda vrea să ofere clienților o autonomie mai mare, dat fiind faptul că MX-30 EV putea parcurge doar 200 km cu o singură încărcare.

Astfel, trecerea sistemul PHEV s-a făcut cu ajutorul unui motor cu multă încărcătură istorică pentru Mazda, anume un motor rotativ. Pentru MX-30, Mazda a dezvoltat un nou motor rotativ, despre care spune că nu mai are problemele de care motoarele din trecut sufereau.

Cum se diferențiază de modelul pur electric?

Mazda MX-30 R-EV este un plug-in hybrid ce folosește aceeași caroserie precum modelul electric cu care va fi vândut în paralel. Astfel, dacă nu știi după ce să te uiți, nu le vei putea distinge prin design. Singurele diferențe sunt cele două embleme montate pe aripile frontale și pe hayon-ul portbagajului.

Diferențele cu adevărat importante se întâmplă sub caroserie, acolo unde Mazda a reinventat motorul rotativ pentru a crea un hibrid cu încărcare la priză. Mazda MX-30 folosește acum o baterie mai mică, de 17,8 kWh comparativ cu cea de 35,5 kWh de pe versiunea complet electrică. Motorul electric folosit pe hibridul plug-in vine cu 170 CP și 260 Nm, MX-30 EV păstrează un motor electric cu 145 CP și 265 Nm.

Nu în ultimul rând, avem motorul rotativ, cu un singur rotor, ce măsoară 830 cmc în capacitate și dezvoltă 75 CP și 116 Nm cuplu. Mașina a primit un rezervor de benzină de 50 de litri pentru a alimenta motorul rotativ care nu acționează niciodată roțile, ci doar antrenează un generator pentru a produce curent pentru baterie și motorul electric.

Cum se descurcă noul sistem de propulsie în viața reală?

Pe parcursul testului meu cu Mazda MX-30 R-EV am parcurs 280 de kilometri pe diferite tipuri de drum. Am condus mașina prin traficul aglomerat al Bucureștiului, amplificat de o zi în care a nins, pe drumuri naționale, dar și pe o porțiune de autostradă. Temperaturile au fost destul de scăzute în perioada în care am testat mașina, situându-se adesea sub pragul înghețului.

Sistemul hibrid cu încărcare la priză mai oferă două moduri de rulare: EV și Charge. Modul Charge permite utilizatorului să aleagă câtă energie să mențină în baterie, având praguri de încărcare ce merg din 10 în 10%. Modul EV va folosi toată energia din baterie, până când aceasta se descarcă, caz în care motorul termic va interveni. Autonomia declarată de Mazda pentru MX-30 R-EV este de 85 km, o valoare dată pentru condiții de drum ideale. Însă, în condiții de iarnă, eu am reușit să extrag doar jumătate din cât declară producătorul.

Mi-a plăcut manevrabilitatea mașinii și faptul că o poți parca foarte ușor grație proporțiilor și camerelor 360, care au o calitate foarte bună. Dimensiunile compacte o fac perfectă în oraș, dar nu se descurcă rău nici la drum întins, unde am descoperit o suspensie setată bine, confortabilă chiar. Trebuie să o penalizez la capitolul vizibilitate, în special când vorbim despre cea spate. Luneta nu este foarte mare, iar stâlpul B, foarte gros, creează un unghi mort pronunțat, ceea ce nu este tocmai ideal atunci când vrei să ieși dintr-o parcare, de exemplu.

Acest lucru este cauzat de ușile ce se deschid în oglindă, un artificiu de design interesant, dar nu tocmai practic. Devine incomod, mai ales dacă ai pasageri spate, pentru că trebuie să deschizi mai întâi ușile din față, dar poate fi folositor dacă ai copii, astfel că te vei asigura de fiecare dată că ies în siguranță din mașină. În plus, locurile din spate sunt destul de mici, astfel că persoanele mai înalte nu vor beneficia de foarte mult spațiu.

Cât consumă Mazda MX-30 R-EV?

A venit vremea să discutăm despre consumuri. Am început testul cu bateria încărcată 100% și am rulat doar în modul Normal al mașinii. În modul de rulare Normal, mașina decide ce nivel de încărcare să păstreze în baterie. Astfel, la viteze mici, sistemul prioritizează deplasarea pur electrică până când energia din baterie scade până la o valoare de circa 45%. La viteze mai mari, cum ar fi pe DN sau autostradă, motorul termic intervine fie pentru a încărca baterie, fie pentru a furniza mai multă energie pentru motorul electric (în cazul unei accelerații puternice, spre exemplu).

Așa cum vă spuneam, testul s-a desfășurat în condiții meteo nu tocmai propice, dată fiind ninsoarea și gerul de afară, dar asta nu m-a oprit. Am luat mașina cu plinul făcut și cu bateria plină și am dat drumul la treabă. Am folosit mașina doar în modul normal și am lăsat-o să își gestioneze singură sistemul de propulsie. Astfel, cu prima încărcare am parcurs circa 40 de kilometri în modul pur electric, dar motorul termic a început să intervină odată ce am atins 45% state of charge.

De acolo am mai parcurs circa 100 de kilometri fără să încarc mașina. Motorul termic va încerca mereu să mențină încărcarea bateriei în jurul valorii de 40% și va porni și când este nevoie de mai multă putere, cum ar fi în cazul unei depășiri.

După acești 100 km parcurși fără să încarc bateria, am decis să conectez mașina la o stație de încărcare AC cât timp am luat o pauză, pentru a simula modul în care un utilizator obișnuit va încerca să folosească o astfel de mașină. Am încărcat bateria până la 97% și am pornit din nou la drum prin oraș. Din nou, am extras circa 40 de kilometri din bateria de 17,8 kWh.

În total, am parcurs 280 km în oraș, pe DN și ceva autostradă, iar la finalul testului am obținut următoarele valori: 25,2 kWh/100 km în dreptul consumului de energie electrică și 8,1 litri/100 km. M-aș fi așteptat la niște valori mai mici, dar temperaturile scăzute au jucat un rol important. În plus, am condus cu căldura pornită tot timpul, exact cum ar face orice utilizator normal ce nu vrea să facă rabat de la confortul propriu. În final, autonomia teoretică ar fi fost de circa 450 de kilometri.

Concluzii

Mazda MX-30 plug-in hybrid marchează revenirea motorului rotativ pe o mașină de serie și oferă un design dezirabil. Materialele și tehnologiile de la bord oferă o ambianță plăcută, însă spațiul interior nu este atât de generos. Mi-a plăcut modul în care se conduce, mașina are o ținută de drum foarte bună, dar sistemul de propulsie nu m-a convins pe deplin. Dacă ai posibilitatea să încarci mașina în fiecare seară, poți să faci naveta de la muncă spre serviciu și înapoi fără probleme pe distanțe mai scurte.

Dacă intenționezi să faci o călătorie mai lungă, motorul rotativ te va ajuta, dar consumul de combustibil poate fi destul de mare, mai ales la temperaturi scăzute, când trebuie să lucreze mai mult pentru a încărca bateria.

Motorul termic este suficient de rafinat, dar sunt momente în care își face simțită prezența, mai ales în oraș. La viteze mai mari, de peste 70 km/h, se pierde în zgomotul de fundal generat de vând și de carosabil. Mașina oferă o experiență de condus plăcută, fiind ușor de manevrat în orice situație, fie că vorbim de o parcare laterală sau o călătorie la viteze mari.

Prețul s-ar putea să atârne cel mai greu în decizia de achiziție a unui astfel de model. În România, Mazda MX-30 R-EV pornește de la 37.790 de euro, cu TVA inclus. Pentru versiunea de top Edition-R, cea pe care am avut-o la test, va trebui să scoți din buzunar suma de 44.190 de euro. Astfel ajungi într-un teritoriu de preț unde poți găsi atât mașini electrice cu autonomii și dotări atractive, dar și alte modele hibride care ar putea oferi autonomii mai bune și spațiu mai generos la interior.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Mihai Pop


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide