Test drive Volkswagen T-Roc R. Mic, dar plin de forță

Autor: Marius Vișan 14 nov. 2022 Știri auto

SUV-urile sau crossoverele orientate spre sportivitate au început să fie la modă, iar printre ele se află și T-Roc R. Dimensiuni compacte și putere peste așteptări, aceasta este rețeta aplicată pentru Volkswagen T-Roc R. Cu toate acestea este destul de greu de clasificat, asta pentru că nu se încadrează în categoria hot hatch-urilor din cauza faptului că este un… crossover.

T-Roc R preia stilul elegant al crossoverului compact și îl transformă într-o versiune dinamică și sportivă. Propulsat de motorul 2.0 turbo TSI de 300 CP și 400 Nm, T-Roc R sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde, acesta oferă distracție și senzații tari pentru cei de la volan.

Volkswagen T-Roc R ridică ștacheta crossoverelor sportive

Modelul împarte numeroase componente cu Golf R. Volkswagen T-Roc R, care măsoară 4,23 metri în lungime, este propulsat de același motor ca și Golf R, și anume motorul turbo de 2,0 litri cu patru cilindri care dezvoltă 300 CP și este cuplat la o transmisie automată cu dublu ambreiaj DSG cu șapte trepte și la un sistem de tracțiune integrală. Rezultatul este o mașină capabilă să accelereze rapid, în timp ce viteza maximă (limitată electronic) este de 250 km/h.

Motorul lui Volkswagen T-Roc R funcționează împreună cu transmisia automată DSG cu 7 trepte și sistemul de tracțiune integrală 4Motion. Acesta distribuie puterea între roțile din față și cele din spate în funcție de necesități. În plus față de echipamentele de asistență și un sistem de frânare de înaltă performanță există și funcția Launch Control.

T-Roc este într-adevăr agil atunci când vrea să fie

Pentru cei care doresc să se distreze la volan și să se bucure de dinamismul maxim al mașinii, T-Roc R dispune, de asemenea, de noul mod de conducere Race care poate fi selectat prin intermediul butonului de control de pe tunelul central, împreună cu opțiunea de a dezactiva complet controlul stabilității ESP. R se deplasează un pic mai jos decât T-Roc-urile obișnuite și, mai ales cu amortizoarele adaptive, ruliul caroseriei este mai limitat. Cei care caută confortul însă trebuie să știe că suspensia cu reglare adaptivă funcționează excelent și îți permite să depășești gropile sau imperfecțiunile din asfalt fără ca ele să fie resimțite foarte tare la interior.

Motorul este puternic și permite o rulare agilă în toate condițiile, cu o vivacitate excesivă în modul Race, deosebit de utilă în depășiri. Direcția îi permite crossoverului să se deplaseze cu ușurință și agilitate chiar și în oraș, păstrând consistența potrivită pentru rularea pe autostradă. Toate acestea îți permit să te bucui de potența sa, iar siguranța oferită de sistemul de tracțiune integrală îți conferă încredere pentru a forța puțin lucrurile atunci când abordezi virajele în viteză. Sub jantele din aliaj ușor de 19 inci se află frânele, cu etrierele lor albastre, care atrag atenția în exterior, și care țin totul sub control.

Direcția a fost optimizată pentru un contact mai direct cu drumul. La acest lucru contribuie și șasiul sport, cu o poziție mai joasă.

Chiar dacă este un SUV-uleț cu valențe sportive, mulți clienți vor fi preocupați și de consum. În cazul testului nostru acesta s-a stabilizat la aproximativ 9,0 litri la 100 de kilometri (condiții mixte de drum), însă doar când am condus în oraș indicatoarele de bord au indicat undeva la 12 litri la suta de km.

Volkswagen T-Roc R oferă elemente stilistice distincte

Aspectul lui Volkswagen T-Roc R prezintă câteva elemente distinctive, cum ar fi bara de protecție R-Styling, prizele de aer cu lamele negre și logo-ul R pe grila neagră a radiatorului și pe hayon. De asemenea, mașina dispune de faruri Full LED, cu lumini de zi montate vertical în bara de protecție față. La fel de recognoscibilă este și partea din spate a mașinii, care prezintă farurile de culoare roșu închis, tipice pentru gama R, precum și țevile de eșapament duble cromate din stânga și din dreapta. Acestea arată bine doar că le lipsește un plus de dramatism auditiv, să spunem așa.

Interior practic, dar sportiv

Interiorul lui T-Roc R reunește sportivitatea și ergonomia în stilul tipic „R”. Litera ”R” se găsește sub forma unui buton pe volan care este, de fapt, o scurtătură spre selectarea modului de condus.  Logo-ul specific se află brodat și pe tapițerie. Scaunele sport din față sunt reglabile pe înălțime, cu suport lombar care sporește confortul. De asemenea, la interior sunt îmbunătățite pedalele din oțel, iluminarea ambientală precum și ornamentele cromate. Volkswagen T-Roc R nu se rezumă doar la sportivitate, combinând atuurile sale cu adaptarea pentru condusul de zi cu zi. Crossoverul german oferă un volum al portbagajului de 392 de litri, care poate fi extins la 1.237 de litri prin rabatarea scaunelor din spate.

Există o abundență de spații de depozitare utile. Există și o zonă de încărcare wireless, la care se adaugă două porturi USB-C pe consola centrală, și alte două sloturi de încărcare pentru pasagerii din spate. Spațiul pe bancheta din spate nu este generos, dar există o cantitate decentă de spațiu pentru picioare pentru pasageri, în special pentru cei care nu depășesc 1,80 metri.

Alt punct de atracție la interiorul lui T-Roc R este volanul sport multifuncțional acoperit cu piele, cu partea inferioară plată, cusături în relief și logo-ul R. În spatele volanului se află două padele pentru selectarea manuală a treptelor de viteză. Volanul are mult mai multe funcții, inclusiv un buton pentru modul de rulare.

O privire spre dreapta dezvăluie punctul culminant al interiorului. Atunci când sunt bifate opțiunile corespunzătoare, iar mașina testată nu ducea lipsă de ele, un ecran de infotainment de 9,2 inci iese în evidență de pe planșa de bord, în caz contrar, în dotarea standard acesta are doar opt inci. Instrumentarul de bord este și el complet digital și poate fi configurat diferit în funcție de preferințe sau de modul de condus. Revenind la display-ul centra acesta dispune de cea de-a treia generație a sistemului de infotainment (MIB3), care permite funcții online, precum și conexiune Apple Car Play și Android Auto fără fir. Sub ecran se află funcții de climatizare cu butoane capacitive și o nouă manetă de selectare a transmisiei. În mașina testată sonorizarea era impecabilă grație sistemului Beats cu 6 incinte cu o putere totală de 300 W.

Concluzie: T-Roc R, SUV compact de performanță, plăcut de condus și bine dotat

Se poate observa că germanii au încercat să păstreze din acest model un SUV de familie, iar natura flexibilă a motorului și adaptabilitatea suspensiei se combină pentru a face din T-Roc R un vehicul ușor de condus în traficul de zi cu zi. În legătură cu prețul, T-Roc R din testul nostru costa 53.785 de euro (TVA inclus). Prețul de bază este de 46.182 de euro (TVA inclus).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide