Timpii de încărcare pentru mașinile electrice se vor reduce la 10 minute

Autor: Ionuț Vîlciu 04 sept. 2022 Știri auto
Timpii de încărcare pentru mașinile electrice se vor reduce la 10 minute

Un studiu arată că timpii de încărcare pentru bateriile mașinilor electrice vor scădea în următorii cinci ani.

Sunt mai multe motive pentru care încă există oameni care nu vor să treacă la o mașină electrică. Poate că unora nu le place lipsa sunetului, alții se tem de autonomie. Un alt motiv este timpul de încărcare. Deocamdată, încărcarea acestui tip de vehicule durează destul de mult, undeva la jumătate de oră, chiar și la o stație rapidă.

Producătorii încearcă să mai reducă din perioada de așteptare. Tehnologia de încărcare, dar și cea a bateriilor evoluează. Chiar și așa, există o limită cauzată de degradarea în timp a bateriilor litiu-ion. O încărcare prea rapidă poate deteriora în timp bateriile.

Încărcare super rapidă în următorii 5 ani

Un studiu vine să ne arate că situația s-ar putea schimba. Timpul de încărcare ar putea scădea la 10 minute până în 2027. Studiul publicat în The Washington Post a luat în calcul și modul în care bateriile îmbătrânesc atunci când sunt încărcate la o stație rapidă.

O echipă de cercetători s-a folosit de învățarea automată pentru a afla cum îmbătrânesc bateriile când se încarcă rapid. Algoritmul lor a fost antrenat să analizeze între 20.000 și 30.000 de puncte de date care au indicat cât de bine se încarcă bateria, dacă îmbătrânește sau dacă se degradează.

Metodele pe care le-au găsit pot încărca bateria unui vehicul electric cu până la 90% în 10 minute. Se pare că ei speră la mai bine. În următorii cinci ani, echipa se va strădui să găsească o modalitate de a încărca bateriile cu o viteză de până la 32 de kilometri pe minut, depășind cu mult performanța celor mai performante stații de încărcare, care oscilează între 16 și 24 de kilometri pe minut.

Acumulatorii care se vor încărca mai rapid vor reprezenta un avantaj pentru posesorii de mașini electrice. Astfel, cei care merg distanțe lungi vor fi avantajați.

Sursa: The Washington Post

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide