Tinerii ar putea conduce începând de la vârsta de 17 ani în țările Uniunii Europene

Autor: Adrian Somai 12 mai 2023 Știri auto

Regulile privind obținerea permisului de conducere variază de la o țară la alta, însă în perioada următoare vom asista la o armonizare legislativă în acest sens la nivelul blocului comunitar european. Totodată, potrivit G4Media, comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, a declarat recent că datele permiselor vor fi digitalizate în toată Uniunea Europeană.

Tinerii primesc cu această ocazie o veste extrem de bună, adolescenții urmând să aibă voie să conducă încă de la vârsta de 17 ani. Adolescenții vor putea conduce însoțiți de la 17 ani, cu o perioadă de probă de doi ani. În cazul în care în acești doi ani se întâmplă ceva, cum ar fi să fie prinși sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe la volan, obținerea permisului va deveni o misiune imposibilă.

„Sunt câteva reguli noi. Într-adevăr de la 17 ani, tinerii pot începe să conducă însoțiți și după doi ani pot da un test pentru a obține definitiv permisul de conducere, cu toleranță zero la anumite abateri, printre care alcoolul. Dacă se întâmplă ceva în această perioadă de probă, își pot lua adio de la permis”, a spus Adina Vălean.

Se schimbă condițiile pentru obținerea permisului în Uniunea Europeană

Condițiile pentru obținerea permisului de conducere s-ar putea schimba semnificativ în perioada următoare, autoritățile europene propunandu-și mai multe modificări în această direcție. “Se schimbă puțin, se adaptează și se modernizează condițiile pentru obținerea permisului, în sensul în care pregătirea și testul să acopere lucruri care țin mai mult de identificarea riscurilor în trafic, pentru că s-a constatat că asta este o categorie care conduce la nesiguranța rutieră. Apoi, chestiuni legate de sistemele noi, automate, care asigură șoferul într-o conducere mai sigură. Noile mașini, cele electrice, spre exemplu, au alte reguli. Toate acestea vor face parte dintr-un nou set de condiții pentru pregătire și pentru testele pentru obținerea permisului de conducere”, a mai declarat Adina Vălean.

În plus, Uniunea Europeană dorește digitalizarea permiselor de conducere, care vor conține datele de identificare ale conducătorului auto, dar și informații privind comportamentul acestuia în trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide