Toate mașinile noi vândute în Europa vor fi dotate cu „cutii negre”. Ce va însemna acest lucru și când intră în vigoare?

Autor: Ionuț Vîlciu 29 ian. 2024 MASINI NOI

Începând cu 2024, toate mașinile noi înmatriculate în Europa vor fi dotate cu dispozitive de monitorizare. La ce vor folosi „cutiile negre” și vor începe să fi montate pe mașinile de serie?

Dispozitivele pentru colectarea datelor de zbor, cunoscute popular drept „cutii negre”, au fost mandatate la sfârșitul anilor 1960. În ciuda numelui lor, ei nu sunt de fapt negre, ci sunt vopsite adesea în nuanțe de portocaliu pentru a le face mai ușor de găsit după un accident.

Dispozitive similare își vor face loc și pe mașinile noi ce vor fi înmatriculate începând cu luna iulie a acestui an. Astfel, începând din iulie 2024, toate mașinile nou înmatriculate în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate cu un „Event Data Recorder” (EDR) în standard, potrivit Motor1. Această cerință se aplică autoturismelor care se încadrează în clasa M1, care pot găzdui până la opt pasageri, în afară de conducătorul mașinii. În plus, vehiculele comerciale clasificate în clasa N1, inclusiv camionete care nu depășesc 3,5 tone, vor fi, de asemenea, echipate cu echivalentul auto al unei cutii negre.

La ce ajută noul dispozitiv mandatat pentru mașinile înmatriculate în Europa?

În principiu, aceste dispozitive vor folosi pentru a analiza accidentele rutiere și pentru a determina cauza acestora. Un EDR poate ajuta autoritățile să înțeleagă exact ce s-a întâmplat prin analiza datelor stocate în dispozitiv. Dispozitivul înregistrează anumiți parametri pentru o perioadă scurtă de timp; cinci secunde înainte de accident și 0,3 secunde după impact.

Conform documentației furnizate de Comisia Europeană, un EDR înregistrează și stochează următoarele date: viteza, frânarea, poziția și înclinarea mașinii pe șosea și modul în care reacționează sistemele de siguranță încorporate. În plus, un EDR analizează dacă sistemul de apel de urgență este declanșat.

EDR-ul nu poate fi oprit. Acesta se activează automat când se declanșează airbag-urile și dispozitivele de pretensionare ale centurilor de siguranță. În plus, dispozitivul începe înregistrarea atunci când capota activă a vehiculului este declanșată sau când există o schimbare a vitezei în direcția laterală sau longitudinală de mai mult de 8 km/h într-un interval de 0,15 secunde.

Datele vor putea fi accesate numai de către autorități pentru a putea determina cauza unui accident. Obținerea informațiilor se va putea face prin interfața OBD, iar în cazul în care portul este distrus, atunci informațiile vor trebui extrase direct din EDR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide