Top 10 mărci și modele de mașini care se depreciază cel mai repede. Care își păstrează valoarea cel mai bine?

Autor: Mihai Morcovescu acum 2 săptămâni Știri auto

Deprecierea unei mașini reprezintă diferența dintre prețul plătit pentru achiziționarea acesteia și valoarea ei atunci când este vândută. Din momentul în care un automobil nou iese pe poarta unui show-room acesta va pierde imediat un procent din prețul său de vânzare cu amănuntul.

Fie că vorbim despre o mașină nouă ori despre una second-hand trebuie să știi să valoarea ei se depreciază în timp. Există modele a căror valoare de piață va scădea mai repede comparativ cu altele.

Ce modele se depreciază cel mai repede în 5 ani?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Principalii factori care influențează prețul unei mașini sunt rulajul și vârsta. Cu toate acestea, mărcile își pierd valoarea în ritmuri diferite. În general, SUV-urile și mașinile sport își păstrează cea mai mare valoare. În schimb, SUV-urile de lux tind să aibă o depreciere abruptă din cauza prețurilor ridicate.

Experții în domeniu spun că, în medie, valoarea la revânzare a un autoturism scade cu circa 49,6% din valoarea inițială după 5 ani. În schimb, există anumite modele care vor pierde între 19,5 și 39,5% din valoarea lor inițială după același interval de timp. Cu cât vehiculul este mai scump, cu atât această pierdere va fi mai mare.

Spre exemplu, Jeep, Toyota sau Porsche sunt mărci care au o valoare reziduală ridicată, deci se depreciază cel mai puțin. În plus, oferă mașini accesibile, cu costuri de întreținere mai mici, sporindu-și astfel atractivitatea mai ales în rândul cumpărătorilor de autovehicule rulate. Practic, modelele celor trei companii au cea mai mare valoare la revânzare deoarece înregistrează cele mai mici scăderi ale valorii de piață din prețul lor inițial.

La polul opus se află Maserati. Marca italiană are o medie de depreciere de 66,4%, ceea ce este cu 33,8% mai mare decât media tuturor mărcilor. De altfel, mărcile premium pierd mai mult din valoare decât omologii lor mai ieftini.

Mașini care se depreciază cel mai repede

Autovehiculele cu cea mai mare depreciere pierd între 37,3 și 45,6% din valoarea lor inițială. Modelele care se depreciază cel mai mult sunt sedanurile de lux și mașinile electrice.

Modelul care se depreciază cel mai repede este Maserati Quattroporte, care pierde în medie 72,2% din valoarea sa inițială. Iată un Top 10 al mașinilor care se depreciază cel mai repede:

 1. Maserati Quattroporte 72,2%
 2. BMW Seria 7 71,3%
 3. Nissan Leaf 71%
 4. BMW i3 70,9%
 5. BMW Seria 5 69,2%
 6. Acura RLX 69,2%
 7. Ford Fusion Energy 69,1%
 8. BMW Seria 6 69,0%
 9. Jaguar XJL 68,9%
 10. Chevrolet Volt 68,1%

Mașini care își păstrează valoarea cel mai bine

Deprecierea medie a mașinilor în primii 5 ani este de 49,6%. Automobilele cu cea mai bună valoare la revânzare se depreciază cu 19,4 până la 39,5%. Modelul cu cea mai bună valoare la revânzare este Jeep Wrangler Unlimited, care se depreciază cu 30% în 5 ani.

Iată cum se prezintă Top 10 al mașinilor care își păstrează valoarea cel mai bine:

 1. Jeep Wrangler Unlimited 30%
 2. Jeep Wrangler 31,5%
 3. Toyota Tacoma 32%
 4. Toyota Tundra 35,9%
 5. Toyota 4Runner 36,5%
 6. Porsche 911 37,2%
 7. Honda Ridgeline 38,1%
 8. Nissan GT-R 39,4%
 9. Nissan Frontier 39,5%
 10. Subaru Impreza WRX 40%

Sursa: Forbes


Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide