Top 10 modificări anunțate pentru Programul Rabla 2022

Autor: Mihai Morcovescu 14 ian. 2022 Știri auto

Programul Rabla 2022 (Clasic și Plus) va debuta în luna februarie, iar ministrul Mediului a anunțat modificările pregătite pentru acest an. Potrivit Ministrului Mediului Barna Tanczos, programele vor avea o valabilitate de trei ani și vor beneficia de cel mai mare buget alocat până acum.

Bugetul total va depăși 1,2 miliarde de lei. Rabla Clasic va beneficia de 560 milioane lei, iar Rabla Plus de 680 milioane lei..

Care sunt principalele modificări pentru Rabla 2022?

Masini electrice Rabla Plus

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

O primă modificare constă în faptul că românii vor putea preda spre casare două vehicule în loc de unul ca până acum. De asemenea, se va acorda un bonus suplimentar de vechime în valoare de 1.500 lei pentru automobilele mai vechi de 15 ani și cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Dacă se vor casa două vehicule, programul include un ecotichet de 45.000 lei. În plus, se va adăuga 3.000 lei prima de casare și două ecobonusuri de vechime de câte 1.500 lei, dacă este cazul. Astfel, suma primită de la Guvern poate ajunge la 51.000 lei.

O altă modificare ține de faptul că mașina casată va trebui să fie înmatriculată în România de cel puțin șase ani.

Cei care vor dori să-și achiziționeze o „electrică” vor trebui să caseze o mașină veche. Astfel, ei vor beneficia de ecobonusul de 45.000 lei. Până acum acest lucru nu era obligatoriu.

Pentru cumpărarea unui automobil prin programul Rabla Clasic, prima de casare a fi de 6.000 de lei. La aceasta se va adăuga un ecobonus de vechime de 1.500 lei. El se va acorda la casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Dacă vei casa două autoturisme, suma acordată de stat va putea ajunge la 12.000 de lei. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), această sumă include 9.000 de lei prima de casare și două ecobonusuri, ambele în valoare de 1.500 de lei pentru vechime.

La Programul Rabla Plus, se va putea cumpăra un automobil 100% electric nou în schimbul unui autoturism vechi casat. Ecotichetul va fi de 45.000 lei. Pentru un vehicul plug-in hybrid, ecobonusul va fi de 20.000 lei. La acesta se vor adăuga alți 1.500 lei, atâta cât reprezintă ecobonusul de vechime despre care am vorbit anterior.

Bugetul va crește cu 10% în fiecare an până în 2024

Referitor la valabilitatea notei de înscriere, în programul Rabla Clasic, aceasta va fi de 300 zile de la emitere. În prezent, termenul legal este de 240 zile. Totodată, se elimină termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitanții având posibilitatea de a-l casa/radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

O altă noutate în Programul Rabla 2022 se referă la nivelul emisiilor de CO2/km. Din 2022, pragul de eligibilitate și de obținere a ecobonusului se micșorează cu 5 grame.

În ceea ce privește bugetul, în 2023, acesta va fi majorat cu 10% comparativ cu cel din 2022. În 2024, bugetul va fi din nou mărit, tot cu zece procente. De altfel, 2024 va fi primul an în care programul Rabla Plus va beneficia de un buget de peste un miliard de lei.

În schimb, bugetul alocat programului Rabla Clasic va fi redus treptat. Nu se va ajunge, însă, la o scădere sub bugetul din 2021.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide