Topolino, cel mai mic vehicul electric produs de Fiat

Autor: Robert Pindic 31 mai 2023 Știri auto
Topolino, cel mai mic vehicul electric produs de Fiat

Fiat pătrunde tot mai mult în sectorul mașinilor electrice. Însă, de data aceasta, constructorul italian ne aduce o mașină mai mică – și cu siguranță mai simpatică – față de noul 500e.

Topolino îi este numele, care de altfel este foarte inspirat, fiindcă în italiană acesta ar însemna Mickey Mouse. Originile mașinii se întind până în anul 1957, cu modelul Fiat 500, însă pare să fie o versiune italiană a modelelor Citroën Ami și Opel Rocks-e.

Cvadriciclul este descris chiar de către constructor ca fiind „făcut din bucurie, optimism și veselie”, lucru ce se transpune în aspectul exterior al acestuia. Topolino vine cu faruri rotunde, un plafon din pânză, capace de roți cu aspect retro, fără geamuri laterale și cu frânghii în loc de uși. Nuanță exterioară în culoarea verde mentă este similară cu cea a modelului Fiat 500 din 1957.

Fiat nu a dezvăluit însă detalii în legătură cu specificațiile tehnice ale mașinii. CarScoops bănuiește totuși că proporțiile mașinii ar face-o să aibă aproximativ aceleași caracteristici precum Citroën Ami și Opel Rocks-e. Astfel, este posibil ca acest EV să împartă motorul electric de 8 CP (6 kW) și bateria litiu-ion de 5,5 kWh, ceea ce va permite o viteză maximă limitată la 45 km/h și o autonomie de 70 km.

Mașina va putea fi condusă de la vârsta de 16 ani, cu permisul B1

Mașina se axează pe condusul în mediul urban, fiind destinată unui public cât mai larg. Având în vedere că este un cvadriciclu, aceasta poate fi condusă și de posesorii de permis B1. Astfel, Fiat susține ideea de „mobilitate și libertate chiar și pentru cei mai tineri clienți”

Categoria B1 se poate obține de la vârsta de 16 ani, aici încadrându-se cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice si care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kW.

Fiat dorește să producă o gamă complet electrică până în anul 2027. CEO-ul firmei italiene, Olivier François, spune: „Mizăm în mod decisiv pe electricitate pentru Europa. Vom avansa cu versiuni electrice pe fiecare mașină nouă și, la un moment dat, vom face o schimbare. Fiat ar trebui să fie Tesla oamenilor: electric pentru toți”. 

Lansarea noului Fiat Topolino se va petrece în curând, iar acesta ar putea fi unul dintre cele mai ieftine autoturisme pe patru roți din Europa. Între timp, vom aștepta mai multe detalii și poze din partea constructorului italian.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: CarScoops


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide