Volkswagen pierde titlul de cel mai bine vândut producător auto din lume în 2020. Cine i-a luat locul?

Autor: Marius Vișan 28 ian. 2021 Știri auto

O analiză făcută de site-ul Bloomberg.com arată că în 2020 compania Toyota a depășit Volkswagen în lupta pentru cel mai bine vândut producător auto din lume. Este pentru prima dată când grupul japonez a obținut această poziție, în ultimii cinci ani.

Vânzările grupului Toyota, care includ cele ale filialelor sale Daihatsu Motor Co. și Hino Motors Ltd., în 2020 au fost de 9,53 milioane de unități, a declarat compania joi, 28 ianuarie. Această sumă a fost comparată cu cele 9,31 milioane ale VW, anunțate la începutul acestei luni.

Victoria pentru Toyota a venit în ciuda unui an dureros pentru toți producătorii de automobile. Deși cererea de mașini și-a revenit spre sfârșitul anului 2020, închiderea fabricilor și a showroom-urilor la nivel de industrie, în primăvară, a fost suficientă pentru a reduce vânzările cu 14% față de 2019.

2020: Toyota a livrat 9,53 milioane unități, Volkswagen 9,31 milioane

VW are o prezență puternică în Uniunea Europeană, unde vânzările de autoturisme au scăzut „fără precedent” cu 24%, la mai puțin de 10 milioane de unități în 2020. În aceste condiții, vânzările producătorului auto german au scăzut cu 15%, fiind cea mai slabă performanță din ultimul deceniu.

Toyota, pe de altă parte, are o prezență mai mare în SUA, unde vânzările totale de mașini din țară au scăzut cu 15% în 2020. Vânzările globale ale producătorului auto japonez au scăzut cu 11%. Deși SUA are cele mai multe decese și cazuri Covid, nu au existat aceleași blocaje ca în Europa.

„În mod firesc, numărul de unități vândute a fost mai mic decât în anul precedent din cauza răspândirii coronavirusului”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Toyota, Chisato Yoshifuji. „Dar, deoarece Toyota și partenerii săi au reușit să pună în aplicare măsuri de combatere a răspândirii virusului, am fost capabili să ne continuăm activitățile și să menținem declinurile anuale la un nivel cât mai mic”, a spus oficialul Toyota.

Înainte de 2020, VW a depășit Toyota în fiecare an începând din 2015. Potrivit analiștilor, rezultatele celor două companii de anul trecut ar putea indica o tendință pe termen mai lung.

În timp ce se așteaptă ca VW să depășească temporar Toyota din nou în 2021, se preconizează că Toyota va continua rezultatele în fiecare an până în 2025, spun experții. Efortul VW de a produce mai multe vehicule electrificate ar trebui să ducă la o creștere a vânzărilor în acest an, dar închiderile provocate de virus vor continua să aibă un impact negativ, declară analiștii pentru Bloomberg.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide