Toyota GR Corolla este prima mașină de curse propulsată de hidrogen lichid

Autor: Robert Pindic 02 iun. 2023 Știri auto

După ce a trebuit să abandoneze cursa de 5 ore de la Suzuka, Toyota revine cu un GR Corolla îmbunătățit. Mașina funcționează pe hidrogen lichid și a debutat într-o cursa de 24 de ore din cadrul seriei ENEOS Super Taikyu 2023.

Toyota a dezvoltat primul autoturism destinat curselor auto care folosește hidrogenul lichid pe post de combustibil. Mașina și-a făcut prima apariție într-o perioadă de testare, la aceeași cursă de anduranță Super Taikyu în anul 2021. Anul acesta, însă, GR Corolla a concurat la evenimentul din Japonia, debutând întâia mașină de curse propulsată de un astfel de combustibil.

Toyota GR Corolla are un sistem de propulsie interesant, fiindcă utilizează același motor de 1.6 turbo de trei cilindri pe care îl regăsim pe modelele GR Yaris sau GR Corolla. Însă, în loc de benzină, motorul este alimentat cu hidrogen lichid, acesta fiind stocat în patru rezervoare din fibră de carbon.

Implementarea tehnologiei cu hidrogen lichid a generat o serie de provocări

Planul era ca Toyota GR Corolla să concureze pentru prima oară la cursa de anduranță de 5 ore Suzuka Super Taikyu, între 18 și 19 martie. Însă, în timpul unor teste mașina a luat foc din cauza unei scurgeri de hidrogen, împiedicând echipa să mai participe la cursă. În acest fel, Toyota a beneficiat de două luni libere, timp în care au putut să perfecționeze sistemul de alimentare.

Astfel, designul conductelor de hidrogen care au provocat incendiul vehiculului a fost modificat, având ca prioritate maximă siguranța. Aceste modificări au inclus: mutarea conductelor de hidrogen departe de zonele fierbinți și instalarea unor capace de siguranță pe îmbinările conductelor de hidrogen pentru a preveni slăbirea și pentru a capta și conduce hidrogenul către senzori în cazul unei scurgeri. De asemenea, masa vehiculului a fost redusă cu 50 kg, fapt ce contribuie la timpi mai rapizi pe pistă.

Noua tehnologie economisește mai mult combustibil

Autonomia mașinii a fost dublată odată cu trecerea la hidrogen lichid, fiind nevoie de doar 1,5 minute pentru a alimenta complet GR Corolla, asemenea versiunii trecute. Însă, provocarea acestui combustibil este faptul că trebuie menținut la temperatura de -253℃ atât la încărcare, cât și la stocarea acestuia. Astfel, constructorul este nevoit să dezvolte noi tehnologii de pompe de combustibil care să funcționeze la astfel de temperaturi scăzute, precum și rezervoare mai performante.

Toyota transmite că vor continua să lucreze la depășirea acestor provocări cu ajutorul partenerilor săi în domeniile producerii, transportului și utilizării hidrogenului. Mai mult, constructorul japonez susține că are în plan realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Toyota


Robert Pindic
Robert Pindic
Robert Pindic studiază Media Digitală în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, specializare ce i-a deschis orizonturile către jurnalism. Lumea auto i s-a părut fascinantă încă de când s-a urcat întâia oară la volan, iar odată cu obținerea permisului de conducere la 18 ani, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide