Toyota, planuri pentru mai multe modele electrice cu autonomie de 1.500 de KM

Autor: Adrian Somai 13 iun. 2023 Știri auto

Planuri mai mult sau mai puțin îndrăznețe în direcția electrificării nu mai surprind pe nimeni din industria auto în ziua de astăzi, marea majoritate a constructorilor auto îmbrățișând această strategie mai devreme sau mai târziu. Toyota reușește însă să surprindă acum, anunțând că peste numai câțiva ani va aduce pe piață niște modele electrice cu o autonomie de 1.500 de kilometri cu o singură încărcare.

Oficialii japonezi au prezentat recent o nouă strategie în direcția electrificării. Noile planuri au fost dezvăluite în cadrul unui eveniment organizat chiar în Japonia, prin care cei de la Toyota și-au dorit să prezinte pașii pe care îi vor urma în vederea transformării într-o companie complet electrică. Potrivit InsideEVs, strategia celor de la Toyota este împărțită în cinci etape.

În prima etapă, Toyota își propune lansarea unei noi generații de baterii litiu-ion, acest lucru urmând să fie făcut începând cu anul 2026. Aceste baterii noi promit să dubleze autonomia actualelor modele electrice din gama constructorului japonez. Mai mult decât atât, acumulatorii ar urma să aibă un preț mai mic cu 20% decât în prezent.

Toyota vrea să lanseze o nouă baterie litiu-fier-fosfat

Dacă planurile celor de la Toyota se vor concretiza în cele din urmă, modele precum bZ4X se vor putea lăuda în viitorul nu prea îndepărtat cu o autonomie de până la 1.000 de kilometri. Totodată, repriza de încărcare de la 10% la 80% ar putea dura numai 20 de minute.

Asta nu este tot însă, a doua etapă din strategia Toyota presupunând lansarea pe piață a unei noi baterii litiu-fier-fosfat în perioada 2026 – 2027. Costurile de producție ar urma să scadă cu până la 40%, iar autonomia mașinilor electrice va crește cu 20%. Mai departe, până în 2028, Toyota vrea să lanseze o baterie litiu-ion pe bază de nichel, aceasta urmând să crească autonomia cu încă 10 procente.

Mai departe, în perioada 2027 – 2028, Toyota vrea să aducă pe piață bateriile solid-state, baterii care vor oferi o autonomie de până la 1.200 de kilometri cu o singură încărcare. Mai mult, bateria va putea fi încărcată în numai 10 minute. În cele din urmă, această baterie ar urma să evolueze până în punctul în care va oferi o autonomie de până la 1.500 de kilometri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide