Toyota Prius și Kia EV9 sunt mașinile anului 2024 în America de Nord

Autor: Marius Vișan 08 ian. 2024 Știri auto

În Europa va trebui să mai așteptăm puțin până când tradiționalul premiu „Mașina anului 2024” va fi decernat la Salonul Auto de la Geneva, pe 26 februarie, în timp ce peste ocean, premiile NACTOY (North American Car, Truck and Utility Vehicle of the Year) pentru anul 2024 au sosit deja. Toyota Prius și Kia EV9 au triumfat.

În urma a sute de ore de teste și a trei runde de voturi, au fost anunțate câștigătoarele.

-„Mașina nord-americană a anului” este Toyota Prius și Prius Prime;
-„Pick-up-ul nord-american al anului” este Ford Super Duty;
-„SUV-ul nord-american al anului” este Kia EV9.

Toyota Prius și Prius Prime nu sunt doar niște hatchback-uri, ci reprezintă viitorul automobilului prin îmbinarea sistemelor tradiționale de combustie internă cu sisteme de propulsie electrice. De remarcat în special versiunea plug-in, care oferă o autonomie electrică pură de peste 40 de mile (aprox. 64 de km), permițând majorității proprietarilor să renunțe la vizitele regulate la benzinării.

Conformația premiilor NACTOY este diferită de ceea ce cunoaștem în Europa, unde există un singur câștigător și nu există categorii diferite, în timp ce premiul american este împărțit între autoturisme, SUV-uri și pick-up-uri. Anul trecut, mașinile premiate au fost Acura Integra, Kia EV6 și, respectiv, Ford F-150.

O cursă care a început în luna iulie 2023

A fost cea de-a 30-a aniversare a NACTOY, a cărei cursă a început în iulie anul trecut, când a fost prezentată o listă inițială de 52 de vehicule. La Salonul Auto de la Detroit, în septembrie, lista a fost redusă la 25, iar apoi la nouă finaliste, dezvăluite la Salonul Auto de la Los Angeles. Acum, a venit rândul anunțării celor trei câștigători ai categoriei.

Distincțiile au fost anunțate joi, 4 ianuarie, în cadrul unei reuniuni a Asociației Presei Auto din Detroit. Aproximativ 50 de jurnaliști auto din SUA și Canada au testat și evaluat vehiculele în funcție de măsura în care acestea stabilesc noi repere pentru segmentul lor de piață auto.

Toate SUV-urile finaliste din acest an au versiuni electrice, inclusiv SUV-ul mic GV70 electrificat de la Genesis, marca de lux a Hyundai, și Hyundai Kona și Kona EV.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Producători auto


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide