Toyota și Lexus au dezvăluit 15 noi concepte electrice

Autor: Mihai Morcovescu 14 dec. 2021 Știri auto

Toyota și Lexus au dezvăluit deodată nu mai puțin de 15 prototipuri, care previzualizează viitoare noi modele de serie 100% electrice. A fost prezentată aproape toată gama viitoare de automobile electrice ale niponilor, care vor fi lansate până în 2030.

Akio Toyoda, președintele companiei Toyota Motor Corporation, a prezentat într-un singur eveniment intențile celor două mărci în domeniul electromobilității. Printre conceptele prezentate se numără modele urbane, sedanuri, SUV-uri de toate formele și dimensiunile, modele sport și vehicule comerciale.

Unele dintre acestea se bazează pe modele deja existente. Există, însă, și câteva modele complet noi, care vor fi construite pe arhitectura e-TNGA dedicată vehiculelor electrice.

Toyota, 30 de vehicule electrice până în 2030

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Akio Toyoda a clasificat prototipurile prezentate în două categorii: vehicule care reduc emisiile de carbon (de ex. HEV, PHEV, etc.) și vehicule neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon (de ex. BEV, FCEV etc.).

Prezentarea a debutat cu modelele ce poartă logo-ul  bZ, văzut deja pe recent lansatul SUV botezat bZ4X. Acesta va fi urmat de patru concepte noi, toate bazate pe arhitectura e-TNGA.

Este vorba despre un SUV compact cu alură de coupe, un crossover pentru Europa și pentru Japonia, un sedan de dimensiuni medii care va rivaliza cu Tesla Model 3 și un SUV „full-size” complet electric.

În „sala viitorului”, așa cum a numit-o Toyoda, mai erau prezente ale 11 concepte. Între acestea, și primul model Lexus electric, crossover-ul RZ, care va fi versiunea de serie a conceptului pe baterii LF-Z. Acesta va debuta oficial pe piață chiar anul viitor.

De asemenea, printre vehiculele dezvăluite s-a remarcat și supercar-ul electric care va lua locul actualului model LF-A. Acesta va avea, spun oficialii japonezi, o autonomie de peste 700 km.

În fotografia de grup se mai pot observa prototipul unui SUV Lexus electric, precum și cele ale unui sedan sport de dimensiunile lui Lexus IS, respectiv, al unui supercar electric.

În sfârșit, de la lansare nu au lipsit vehiculele comerciale cu zero emisii. Este vorba despre un autobuz autonom, o dubă compactă proiectată atât pentru afaceri, cât și pentru agrement. Totodată, a fost dezvăluit și primul pick-up electric Toyota cu cabină dublă, care este comparabil ca dimensiuni cu Hilux sau Tacoma.

Până în 2030, Toyota Motor Company va avea o gamă de 30 de vehicule electrice care va acoperi toate segmentele și toate piețele din Europa, America de Nord și China. Japonezii vizează vânzări anuale de un milion de vehicule cu zero emisii. Vânzările globale ale modelelor Lexus vor fi vehicule 100% electrice până în 2035.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Toyota


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide