Uite autobuzele, nu-s autobuzele. Firea vrea modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice

Autor: Mediafax acum 5 ani Știri auto
Uite autobuzele, nu-s autobuzele. Firea vrea modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice

Primarul General, Gabriela Firea, susţine că va solicita modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, după ce licitaţia de cumpărare a 400 de autobuze a fost suspendată, conform unui comunicat de presă, transmis, luni, de Primărie.

Conform sursei citate, în urma deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), licitaţia privind achiziţionarea de către municipiului Bucureşti a unui număr de 400 de autobuze a fost suspendată până la soluţionarea de către CNSC a contestaţiilor privind documentaţia de atribuire depuse până în prezent.

„De un an şi mai bine, practic de la preluarea mandatului, am muncit încontinuu pentru această licitaţie, care reprezintă un prim pas pentru modernizarea parcului auto al RATB. Din păcate, constatăm că actuala legislaţie le permite unor contestatari de profesie, antrenaţi în jungla birocratică, să hărţuiască autorităţile contractante şi chiar să blocheze proceduri de achiziţii publice, cum este în cazul de faţă. Acest lucru se răsfrânge direct asupra cetăţenilor, al căror acces la un transport public în comun la parametri ridicaţi de siguranţă şi confort este restricţionat pentru satisfacerea unor interese comerciale obscure şi, în unele cazuri, oculte”, susţine primarul Capitalei.

Sursa citată arată că va cere introducerea unui termen-limită şi a unui sistem de cauţiuni.

„Nu mai putem asista pasivi la aceste practici profund dăunătoare, aşa că am decis să solicităm celor în drept modificarea cadrului legislativ în domeniul achiziţiilor publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, respectiv prin introducerea unui termen-limită şi a unui sistem de cauţiuni. În acest fel, contestatarii de bună credinţă şi care semnalează vicii reale de procedură vor fi delimitaţi de cei care fac acest lucru în scopul obţinerii unui beneficiu direct din participarea la licitaţie şi nu din adjudecarea acesteia”, precizează edilul.

La începutul lunii iulie, Primăria Capitalei a lansat licitaţia internaţională pentru achiziţia a 400 de autobuze urbane noi, pentru care ar fi alocat din bugetul peste 510 milioane lei, ceea ce înseamnă că pentru fiecare autovehicul municipalitatea ar fi plătir aproximativ 1,27 milioane de lei.

Ulterior, la jumătatea lunii august, licitaţia a fost anulată ca urmare a neprezentării niciunei firme care să depună o ofertă de preţ. Primăria Capitalei dădea vina, la acel moment, pe o disfuncţionalitate, însă anunţa că a reluat procedura de achiziţie. 
Comentarii
Inchide