Un alt proiect de infrastructură întârziat: procedura pentru finalizarea tronsonului 1 Craiova – Robăneşti a fost relansată

Autor: Bogdan Bârliga 20 mart. 2023 Știri auto

După cum ne-am obișnuit în România când e vorba de infrastructură lucrurile nu merg așa cum se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană. Un tronson din Drumul Expres Craiova – Piteşti cu termen de finalizare anul trecut a fost scos la licitație.

Drumul expres Craiova – Piteşti a fost împărțit în mai multe tronsoane și câteva dintre acestea trebuiau să fie finalizate în anul 2022. Tronsonul 1 de la Craiova la Robăneşti avea termen de finalizare anul 2022, dar firma declarată câștigătoare a licitației pentru acest sector în 2018 a rămas foarte mult în urmă cu lucrările. Din acest motiv statul român a decis să organizeze o nouă licitație și urmează o nouă întârziere pentru finalizarea acestui tronson.

Drumul Expres Craiova – Piteşti: tot mai greu de realizat

Tronsonul 1 al Drumului Expres DEx12 Craiova-Pitești măsoară circa 17,7 km lungime, între Craiova și Balș. Aici lucrează încă din 2019 compania Tirenna Scavi, iar pe hârtie acest sector ar fi trebuit să fie inaugurat în anul 2022. După cum remarcă jurnaliștii de la hotnews.ro și statul român a avut o contribuție majoră la întârzierea lucrărilor: primele autorizații de construire au fost emise în mai și iulie 2019, pe porțiunea de 7 km dinspre Balș, iar în iulie 2020 a mai venit o autorizație de construire pentru 2 km de lângă Craiova. Telenovela continuă și în februarie 2021 s-au autorizat și ultimii 8 km pentru secțiunea din mijloc.

Pe lângă această autorizare în trepte care a pus o serie de probleme la început constructorului, slaba mobilizare a companiei Tirenna Scavi pe fondul unor probleme financiare a făcut ca șantierul să înainteze cu viteza melcului. Din acest motiv contractul cu firma din Italia a fost reziliat și au fost reluate procedurile pentru atribuirea tronsonului 1 din Drumul Expres Craiova – Piteşti printr-o nouă licitație.

Termen de finalizare de 18 luni

Procedura pentru finalizarea construcţiei tronsonului 1 Craiova – Robăneşti al Drumului Expres Craiova – Piteşti a fost relansată, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. „CNAIR a transmis astăzi, spre validare la ANAP, documentaţia pentru lansarea licitaţiei necesare finalizării construcţiei celor 17,7 km ai acestui tronson. Valoarea şi data limită de depunere a ofertelor vor fi vizibile după validarea anunţului de participare, iar durata noului contract de lucrări va fi de 18 luni”, a precizat Sorin Grindeanu.

„Stadiul lucrărilor la data rezilierii contractului iniţial (încheiat cu acelaşi constructor italian – compania Tirrena Scavi S.p.A., n. r. – căruia i s-a reziliat contractul şi pentru VO Timişoara Sud) era de 57,06%”, a adăugat ministrul. Perioada de garanţie a lucrărilor va fi cuprinsă între 5 şi 10 ani, în funcţie de oferta operatorului economic declarat câştigător al licitaţiei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Sorin Grindeanu / Facebook


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide