Un fost director al Audi a fost condamnat la închisoare în urma scandalului Dieselgate

Autor: Ionuț Vîlciu 28 iun. 2023 Știri auto

Un fost director al companiei Audi a fost condamnat la închisoare în urma scandalului Dieselgate. În plus, acesta a primit și o amendă de peste 1 milion de dolari.

O instanță din Germania a dispus condamnarea la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru Rupert Stadler, un fost director al companiei Audi. Acesta a fost acuzat de fraudă și neglijență, în scandalul Dieselgate, legat de emisiile motoarelor diesel, scrie BBC.

Rupert Stadler este primul manager de top care a fost judecat și condamnat în cadrul Dieselgate. Producătorul german de automobile Volkswagen și filiala sa Audi au recunoscut la acea vreme că au folosit software-uri care să păcălească testele de emisii, astfel încât mașinile lor au părut mai puțin poluante la teste.

Stadler nu a fost acuzat că a ordonat utilizarea unui software înșelător, dar a recunoscut că nu a făcut suficient pentru a opri escrocheria și a opri vânzările de mașini afectate.

Fostul director al Audi a fost condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare

El a negat inițial acuzațiile, dar după doi ani și jumătate și un lung proces de judecată, lui și altor doi inculpați li s-a oferit un acord prin care vor evita să fie închiși în schimbul mărturisirilor lor. Pe lângă sentința de 21 de luni de închisoare cu suspendare, Stadler a primit o amendă de 1,1 milioane de euro.

Wolfgang Hatz, un fost șef al diviziei ce se ocupa de motoarele Audi, a primit o sentință de doi ani cu suspendare pentru fraudă și o amendă de 400.000 de euro, în timp ce un alt inginer a primit 21 de luni și o amendă mai mică. Ambii au recunoscut că au manipulat emisiile motoarelor diesel.

După Dieselgate, Volkswagen și-a schimbat dramatic strategia, concentrându-se din ce în ce mai tare pe mobilitatea electrică, având un portofoliu destul de consistent de mașini electrice pe care le vinde în Europa și nu numai.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide