Un nou proiect ar putea permite șoferilor să-și verifice istoricul amenzilor

Autor: Ionuț Vîlciu 26 sept. 2022 Știri auto
Un nou proiect ar putea permite șoferilor să-și verifice istoricul amenzilor

Un nou proiect ar putea să permită șoferilor să își verifice și sa își descarce istoricul sancțiunilor rutiere primite. Este un proiect legislativ susținut de parlamentari de la mai multe partide, conform Profit.ro.

Cu ajutorul acestui proiect, șoferii vor putea avea dreptul să verifice, dar să și descarce istoricul sancțiunilor rutiere primite de-a lungul timpului. Astfel, șoferii vor putea descărca un certificat online care să conțină amenzi sau puncte de penalizare primite. Această aplicație a Poliției Rutiere este susținută în Parlament de mai muți membri din diferite partide politice.

Verificarea propriei situații de către fiecare șofer este foarte importantă, consideră inițiatorii proiectului. După cum bine știm, potrivit legislației rutiere, la acumularea a 15 puncte de penalizare, se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

Ce va permite șoferilor acest nou proiect?

Certificatele referitoare la istoricul sancțiunilor privind regimul circulație pe drumurile publice nu se eliberează atât de simplu. În prezent, acestea sunt eliberate doar printr-o cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto. Eliberarea respectivei cereri se face în decurs de 10 zile lucrătoare de la data depunerii.

În acest fel, proiectul reglementează cadrul legal pentru ca posesorii de permis de conducere să poată avea acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice. Conform acestei propuneri, Poliția Română va trebuie să faciliteze accesul direct la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice. Acest lucru va avea loc prin intermediul unei aplicații.

Șoferii vor avea acces doar la vizualizarea datelor, vizualizarea certificatului online, dar și la descărcarea acestuia. Certificatul este generat doar în momentul în care este solicitat de titularul permisului de conducere. Acesta se eliberează în format digital.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide