Un proiect de lege i-ar putea ajuta pe șoferi să își vadă istoricul sancțiunilor

Autor: Andreea Ditcov 14 dec. 2022 Știri auto
Un proiect de lege i-ar putea ajuta pe șoferi să își vadă istoricul sancțiunilor

Un proiect de lege ar putea veni în sprijinul șoferilor. Aceștia vor putea să acceseze istoricul sancțiunilor primite de la Poliția Rutieră.

Propunerea a fost deja adoptată în Senat. La momentul deliberării au fost înregistrate 110 voturi ”pentru”, dar și o abținere. Cei care au inițiat această lege spun că șoferii ar trebui să aibă acces la evidența sancțiunilor prin intermediul aplicației Poliției, reglementată în urmă cu 8 ani,

„Poliţia Română va asigura accesul titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice pe baza unui cont creat de acesta în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul ministrului Afacerilor de Interne 141/2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic, (…) la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL, PSD, USR şi UDMR, citată de G4Media.

Un certificat cu sancțiunile primite poate fi scos în prezent în 10 zile lucrătoare

Unul dintre motivele invocate de inițiatorii proiectului de lege ține de birocrație.  Certificatele privind istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice poate fi eliberat numai la cerere, la sediul serviciului Poliţiei Rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

„Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul. Poliţia rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto şi aceştia nu au, în prezent, acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare”, susțin iniţiatorii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide