Un studiu arată că românii sunt cei mai pregătiți șoferi pentru condusul pe timpul sezonului rece

Autor: Ionuț Vîlciu 31 oct. 2022 Știri auto

Românii sunt cei mai pregătiți și informați șoferi din Europa cu privire la condusul pe timp de iarnă, conform unui studiu efectuat de Goodyear.

Studiul Goodyear cu privire la comportamentul de condus pe timp de iarnă a vizat atitudinile și obiceiurile șoferilor europeni față de condusul în sezonul rece. 4000 de șoferi din opt țări europene au participat la studiu. Studiul arată că 76% dintre șoferii români își schimbă anvelopele cu cele de iarnă o dată cu trecerea la anotimpul rece.

Goodyear a sondat opinia șoferilor din opt piețe europene cu privire la comportamentul de condus pe timp de iarnă,  cu scopul de a analiza atitudinea, percepțiile și obiceiurile acestora. Sondajul a adresat respondenților o serie de întrebări cu privire la experiența acestora de condus, cunoștințele pe care le dețin despre anvelope și despre legislația locală. Conform rezultatelor studiului Goodyear, românii sunt cei mai pregătiți șoferi din Europa pentru sezonul rece.

Procentul șoferilor români care au înțeles beneficiile și diferențele dintre anvelopele de iarnă și cele all-season a fost de 79%, semnificativ mai mare decât în alte țări europene. Țări precum Franța și Italia au raportat cunoștințe mult mai scăzute, fiind de acord că știau diferența dintre cele 2 tipuri de anvelope în 56%, respectiv, 69% din timp. În Marea Britanie, procentul a scăzut la doar 34%.

Românii sunt cei mai adaptabili șoferi la condițiile meteo, conform acestui studiu

Conform sondajului, 76% dintre șoferii români au trecut de la anvelopele de vară la cele de iarnă o dată cu schimbarea anotimpului. Șoferii români sunt printre cei mai puțin predispuși să folosească același tip de anvelope pe tot parcursul anului. Doar 18% dintre participanții la studiu au declarat că nu au nevoie de anvelope speciale de iarnă pentru zonele unde locuiesc. Dintre țările europene, doar Luxemburg și Polonia au avut rezultate similare. Multe alte țări folosesc anvelope all-season sau chiar de vară pe tot parcursul anului.

În mod semnificativ, acest aspect a variat în funcție de kilometrajul anual realizat de șoferi. 73% dintre românii care conduc sub 10.000 km pe an au schimbat anvelopele o dată cu schimbarea anotimpului, procentul crescând la 86% pentru cei care conduc peste 72.000 km pe an.

73% dintre șoferii români au declarat că verifică reglementările privind anvelopele atunci când călătoresc în afara țării. De acest procent s-a apropiat doar Polonia, unde șoferii o fac în 66% din timp. În Spania, 38% dintre cei ce conduc verifică astfel de informații, iar în Marea Britanie aproape jumătate dintre șoferi.

Studiul Goodyear a analizat și percepția asupra diferitelor condiții meteo. Perspectiva de a conduce la temperaturi sub zero grade este mai înspăimântătoare pentru șoferii români decât cea a condusului pe zăpadă, ploaie sau ceață. 34% dintre aceștia au declarat că se simt inconfortabil să conducă în condiții de polei.  9% refuză complet să conducă în astfel de condiții. În schimb, 48% dintre românii chestionați se simt foarte confortabil atunci când conduc pe zăpadă. Singurii șoferi din Europa care s-au declarat mai încrezători au fost cei din Luxembourg.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Goodyear


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide