Un test realizat de Global NCAP arată diferențele de siguranță între mașinile vândute pe piețele auto

Autor: Ionuț Vîlciu 29 iun. 2022 Știri auto

Global NCAP a efectuat un test de impact între două mașini de clasă mică, din oferta Hyundai, vândute pe piețe diferite. Discrepanța dintre cele două, la nivel de siguranță, este una mare.

Siguranța pasagerilor ar trebui să fie criteriul universal după care mașinile ar trebui să fie create. Din nefericire, standardele de siguranță pot fi diferite în funcție piețele de desfacere. Global NCAP a dorit să demonstreze acest fapt cu un test de impact.

Global NCAP prezintă un dublu standard la nivel de siguranță

Testul a utilizat două modele Hyundai, de buget. Cele două mașini sunt vândute pe piețe diferite. Hyundai Accent, aflat pe partea dreaptă,  este cel mai ieftin sedan al producătorului, vândut pe piața din SUA.  Rezultatele nu au fost cele mai favorabile. În partea stângă se află Hyundai Grand i10, cel mai ieftin sedan Hyundai, care se vinde în Mexic.

Cele două mașini au fost supuse unui impact frontal, iar experții Global NCAP au analizat comportamentul fiecăreia. Structura modelului Grand i10 a suferit deformări semnificative. Zona ușilor față a fost afectată, montantul A s-a îndoit, iar volanul a fost mutat către șofer. Echipat cu doar două airgbaguri, nivelul de protecție este aproape nul. Un specialist Global NCAP spune că riscul de deces este chiar ridicat.

Hyundai Accent s-a descurcat mai bine. Poate că nu este cea mai avansată mașină din punctul de vedere al siguranței, dar caroseria s-a comportat bine în momentul impactului, iar cele șase airbaguri s-au declanșat. Față de Grand i10, din ocupanții din Accent ar avea șanse net superioare de a scăpa doar cu răni ușoare.

Global NCAP spune că unul dintre motivele pentru care vedem aceste discrepanțe este tipul de reglementări pe care fiecare țară îl adoptă. De asemenea, există discrepanțe între ceea ce fiecare piață își dorește. Fiecare producător se contrează pe diferitele cerințe pe care fiecare regiune le are. Cu toate acestea, siguranța nu ar trebui să vină ca un bonus, ci ca o prioritate.

Sursa: Motor1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Global NCAP


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide