Unde poți conduce fără permis auto (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 15 apr. 2022 Știri auto

Toți tinerii care doresc să obțină permis de conducere au nevoie de timp pentru pregătirea teoretică și practică. Există situații când candidații nu sunt siguri după terminarea cursurilor susținute la școala de șoferi. De aceea, ei vor să mai exerseze anumite manevre până la susținerea probei practice din cadrul examenului auto.

Dar, cei mai mulți dintre ei nu știu unde au voie să conducă o mașină neavând încă permis. Aleg tot felul de străzi, parcări sau alte locuri cât mai departe de „ochii legii”, fără să aibă, însă, certitudinea că ceea ce fac ei este și legal.

Unde poți conduce fără permis?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Unul dintre locurile unde poți învăța diverse manevre cu un automobil și acceptate de legislația în vigoare este poligonul auto. Fiecare oraș dispune de un astfel de loc de antrenament. În unele dintre ele accesul este gratuit, iar în altele se face plătind o anumită taxă, de regulă una modică.

În poligonul auto se pot deprinde manevre precum plecarea de pe loc sau plecarea din rampă. De asemenea, candidații pot exersa manevrele de garare, de parcare, de întoarcere, de mers cu spatele și de virare.

Un poligon auto nu este considerat drum public dacă este închis circulației publice printr-o barieră sau o poartă. De asemenea, este obligatoriu ca poligonul să aibă un set de reguli foarte clare și stricte. În acest caz, oricine poate să conducă aici indiferent dacă are sau nu are permis de conducere.

Trebuie să știi că, în cazul nefericit în care are loc un accident în incinta poligonului, se vor aplica regulile Codului Rutier. Acest lucru este valabil doar dacă traseul este considerat drum public.

De asemenea, poți conduce dacă nu deții permis auto pe un circuit special amenajat sau pe un drum proprietate privată. Acesta din urmă trebuie să fie închis circulației publice.

Ce este un drum public?

Potrivit definiției de la Codul Rutier, un drum public este orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate. Aceasta este special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier și este deschisă circulației publice.

Drumurile închise circulației publice sunt semnalizate cu inscripții lizibile. La intrarea pe un astfel de drum proprietarul sau administratorul acestuia sunt obligați să instaleze într-un loc cât mai vizibil un indicator cu semnificaţia „Accesul interzis” și un panou cu mențiunea „Drum închis circulației publice”.

Astfel, orice porțiune de asfalt, fie aceasta șosea, parcare ori trotuar, este considerată drum public. Conducerea unui automobil pe aceste zone se pedepsește conform prevederilor Codului Rutier în vigoare.

Ce sancțiuni poți primi pentru conducere fără permis?

Legislația nu îi iartă pe cei care sunt prinși conducând pe un drum public fără permis de conducere. Conform art. 335 alin (1) din OUG. nr. nr. 195/2002 – privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, aceștia se vor alege cu dosar penal.

Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Suplimentar, acestora li se va suspenda dreptul de a mai conduce pe o perioadă de cinci ani. În cazul în care se produce un accident care se soldează și cu victime, pedeapsa este mult mai dură.

Aceeași pedeapsă va fi aplicată şi persoanei care încredinţează un vehicul unei persoane despre care știe că nu deține permis auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide