Uniunea Europeană avertizează SUA privind taxele pe importurile auto

Autor: Mediafax 03 iul. 2018 Știri auto
Uniunea Europeană avertizează SUA privind taxele pe importurile auto

Uniunea Europeană a avertizat Statele Unite că impunerea de taxe vamale pe maşini şi piese auto va afecta industria auto europeană şi că, probabil, vor fi implementate contramăsuri reprezentând taxe de 294 de miliarde de dolari asupra importurilor din America, relatează Reuters.

Pentru a-şi susţine avertismentul, Uniunea Europeană a precizat că taxele vamale nu ar putea fi justificate şi că nu ar avea niciun raţionament economic. În plus, s-a precizat şi faptul că producţia de maşini din Statele Unite a companiilor europene ajunge la aproape 2,9 milioane de unităţi şi că, în acest fel, sunt susţinute 120.000 de locuri de muncă. Numărul de locuri de muncă ar creşte până la 420.000 în situaţia în care ar fi luate în calcul şi reprezentanţele auto şi centrele de vânzare de piese auto.

De asemenea, Uniunea Europeană a mai precizat şi că o eventuală taxare cu 25% a importurilor de maşini şi piese auto ar avea un impact negativ iniţial de 13-14 miliarde de dolari asupra PIB-ului american, fără să aibă concomitent vreun impact pozitiv asupra balanţei sale comerciale.

Nu în ultimul rând, argumentaţia europeană este că legătura dintre industria automotive şi securitatea naţională este „slabă”.

Avertismentul – şi argumentanţia ce l-a însoţit – a venit ca urmare a anunţului de săptămâna trecută al preşedintelui american Donald Trump cu privire la iminenţa încheierii unei investigaţii menită să determine efectele pe care importurile de maşini europene le au asupra securităţii naţionale americane.

Solicitarea preşedintelui american a fost făcută în luna mai, în baza Secţiunii 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) din 1962. Acesta oferă posibilitatea Departamentului pentru Comerţ să determine dacă importurile de orice fel au vreun efect asupra securităţii naţionale americane.

Potrivit Reuters, în 2017, exporturile UE de maşini în Statele Unite au totalizat 37,4 miliarde de euro (43,6 miliarde de dolari), în timp ce importurile au totalizat doar 6,2 miliarde de euro.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide