Vehicul militar atipic găsit abandonat într-o curte din Moscova

Autor: Adrian Somai 21 feb. 2023 Știri auto
Vehicul militar atipic găsit abandonat într-o curte din Moscova

Canalele de Telegram din Rusia au fost inundate cu fotografii care surprind un vehicul militar atipic găsit în parcarea unei curți din centrul Moscovei, imaginile fiind tratate cu ironie de unii utilizatori. Potrivit HotNews, este vorba despre un vehicul militar amfibiu, proiectat ca o barcă cu fund plat, vechi de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Știrea a apărut pentru prima dată pe canalul de Telegram “Moscova”, administratorii acestuia postând o informație conform căreia ar fi fost vorba despre un model Ford GPA găsit abandonat în parcarea din spatele unei foste moșii de pe strada Bolshaya Polyanka.

Vehicul construit, de fapt, în Statele Unite

Istoricul acestui vehicul militar este cel puțin interesant, acest Ford GPA fiind furnizat Uniunii Sovietice chiar de către Statele Unite ale Americii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În acele vremuri, Statele Unite inițiaseră programul “Lend-Lease”, care prevedea asistență economică și militară pentru regimul de la Moscova. Așa cum este însă cunoscut deja, la acea vreme, Uniunea Sovietică lupta împotriva Germaniei Naziste.

Potrivit datelor, Statele Unite au produs în anii 1942 și 1943 aproximativ 13.000 de vehicule Ford GPA. Dintre acestea, puțin peste 3.500 de unități au fost trimise Uniunii Sovietice, ca parte din acest program de asistență militară menționat în rândurile anterioare.

Ironiile nu au încetat să apară, numeroși utilizatori făcând glume pe seama regimului de la Moscova. Spre exemplu, unii internauți au susținut că vehiculul găsit ar putea fi trimis de urgență în Ucraina, în sprijinul “intervenției militare speciale” de acolo, demarate de șeful de la Kremlin în urmă cu aproximativ un an. Recent, Casa Albă a reactivat legea privind asistența “Lend-Lease”, în vederea accelerării trimiterii de ajutoare militare în Ucraina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Michael Foedrowitz - Profimedia


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide