Vezi dacă te afli printre ei! Aproape 2 milioane de români nu vor mai avea dreptul să circule cu mașina

Autor: Radu Țuțulan 18 sept. 2023 Știri auto

Aproape 2 milioane de români nu vor mai avea dreptul să circule cu mașina, începând cu luna decembrie, decât dacă își vor înlocui actuala asigurare auto.

Termenul limită de înlocuire a asigurărilor auto obligatorii RCA emise de Euroins expiră în luna decembrie.

Mai exact, din data de 7 decembrie, toate polițele RCA de la Euroins își pierd valabilitatea. Astfel, șoferii care dețin aceste asigurări auto, nu vor mai putea circula, legal, după această dată.

Aproape 2 milioane de români nu vor mai avea dreptul să circule

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a stabilit că polițele RCA emise de Euroins rămân valabile până la data de 7 decembrie 2023. Este vorba de asigurările emise înainte de a fi declarat falimentul companiei.

Astfel, aproape 2 milioane de români nu vor mai avea dreptul să circule pe drumurile publice, decât dacă își fac o nouă poliță RCA, scrie Adevărul. Chiar dacă valabilitatea lor inițială era mai mare.

Obligația este valabilă inclusiv pentru cei care vin din străinătate.

La controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (cartea de identitatea/pașaport), conducătorul unui mijloc de transport trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și certificatul de înmatriculare al autovehiculului”, precizează Poliția de Frontieră.

Chiar dacă asigurarea auto nu este verificată la frontieră, poliția te poate verifica imediat după intrarea în țară. Sau chiar la graniță.

Lipsa RCA duce la reținerea certificatului de înmatriculare

Șoferii care circulă pe drumurile publice fără a avea o asigurare auto valabilă, vor primi o sancțiune drastică. Lipsa RCA duce la reținerea certificatului de înmatriculare, iar amenda ajunge la 2.000 de lei.

Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare […] se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului”, scrie în legea 132/2017.

Iar restituirea talonului se va face doar după ce proprietarul prezintă dovada încheierii unei asigurări RCA.

Compania Euroins a intrat în faliment în vara acestui an. Din acel moment, polițele RCA emise de societate mai erau valabile până pe 8 septembrie 2023. Dar FGA a decis să prelungească valabilitatea acestora până pe 7 decembrie 2023.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide