VIDEO: Cel mai rapid kart electric din lume accelerează de la 0 la 100 km/h în numai 1,5 secunde!

Autor: Mihai Morcovescu 04 sept. 2022 Știri auto
VIDEO: Cel mai rapid kart electric din lume accelerează de la 0 la 100 km/h în numai 1,5 secunde!

Când vorbești despre performanțe incredibile te gândești în primul rând la hypercar-uri spectaculoase, nicidecum la un kart electric. Pentru astfel de bolizi pe patru roți, un sprint 0-100 km/h realizat în aproximativ două secunde nu reprezintă ceva ieșit din comun.

Dar, dacă vorbim despre un vehicul ceva mai neconvențional, precum un kart electric, un timp de 1,5 secunde reprezintă cu adevărat o performanță uluitoare. Unde mai pui că este vorba despre cel mai scump astfel de vehicul. Și, de aici se naște întrebarea cui nu i-ar plăcea să aibă parte de o asemenea experiență?

Dymak C5 Blast costă aproape 60.000 de euro

Daymak este o companie canadiană, care a fost înființată în 2001 de către un anume Aldo Baiocchi. Denumirea este o combinație între numele fiicelor și soției acestuia. Compania cu sediul în Toronto produce vehicule de tip Go-Kart.

Primul produs a fost Shadow Ebike, în 2011. Este vorba despre prima bicicletă fără fir cu asistență electrică din lume. Pornirea sau oprirea motorului, frânele regenerative magnetice, accelerația și asistența la pedală sunt controlate wireless, prin intermediul controlerului Daymak Drive.

Însă, piesa de rezistență a canadienilor este kartul electric C5 Blast. Scopul acestuia este acela de a schimba complet viziunea pe care o putem avea asupra clasicului kart pe benzină. Modelul foloseşte un pachet de baterii litiu marca Panasonic de 2400 kWh. Acestea alimentează un motor brushless de 10 kW (n.n. – motor electric de curent continuu fără perii). Nord-americanii nu au divulgat autonomia pe care o oferă această baterie.

Toată această energie este transmisă către nişte cauciucuri care par subdimensionate chiar şi pentru un kart. Conform informațiilor publicate de canadieni, C5 Blast este capabil să demareze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 1,5 secunde. Iar reprezentanții companiei spun că tehnologia se află de abia la început, ceea ce înseamnă că performanțele ar putea fi superioare în viitor.

Secretul kart-ului electric al celor de la Daymak constă în cele opt ventilatoare cu care este dotat. Patru sunt montate în spatele șoferului, iar celelalte patru se regăsesc pe părțile laterale. Rolul acestora este acela de a răci foarte bine propulsorul electric, îmbunătățind astfel performanțele ansamblului.

În ceea ce privește prețul, acesta este unul prohibitiv. Kart-ul electric C5 Blas costă nici mai mult, nici mai puțin de 59.995 de dolari, adică aproximativ 58.500 de euro. Prețul de achiziție poate scădea cu 9.999 de dolari (cca. 9.750 de euro) dacă se renunță la ventilatoare.

Sursa: Motor1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Daymak


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide