VIDEO: cum își schimbă un BMW iX culoarea în fracțiuni de secundă

Autor: Mihai Morcovescu 05 ian. 2022 Știri auto

La CES 2022, reprezentanții BMW au folosit un exemplar al SUV-ului electric iX pentru a-și prezenta o tehnologie revoluționară. Aceasta constă în schimbarea culorii panourilor caroseriei printr-o simplă apăsare a unui buton. Modelul BMW iX își poate schimba culoarea din alb în gri închis și invers în câteva fracțiuni de secundă.

Vopseaua BMW este sensibilă la temperatură

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Cei de la BMW își anunțaseră anul trecut intenția de a dezvălui această tehnologie. Atunci nu au precizat în ce constă și cum funcționează aceasta. Bavarezii au declarat că în spatele acestei inovații stă tehnologia electroforică. Atunci când este stimulat de semnale electrice, diferiți pigmenți de culoare ies la suprafață, determinând caroseria să își schimbe culoarea.

Cu toate acestea, vopseaua are nevoie doar de un stimul pentru a-și schimba culoarea, nu pentru a o menține. Aceasta înseamnă că schimbarea culorii necesită doar o cantitate foarte mică de energie și nu va descărca bateria pentru ca mașina să rămână albă sau neagră.

BMW a aplicat pe caroseria lui iX numeroase segmente denumite ePaper pentru a obține efectul incredibil. Au fost folosite procese de proiectare generativă pentru a se asigura că segmentele se potrivesc în jurul contururilor crossover-ului.

Imaginile postate de un utilizator al platformei Twitter sunt pe cât de ireale, pe atât de spectaculoase. Clipul surprinde momentul în care SUV-ul electric BMW iX de culoare gri închis devine dintr-o dată alb.

Pe filmare se vede un bărbat stând lângă SUV, care pare că este cel care a activat sistemul. Apoi, vopseaua începe să se schimbe treptat de la gri închis la alb. Deși pare un fake, este cât se poate de real.

Cel care a încărcat videoclipul pe Twitter spune că vopseaua este foarte sensibilă la temperatură. În plus, el precizează că BMW a adus un exemplar de rezervă. Acesta va fi folosit pentru demonstrații în cazul în care „titularul” iX se va încălzi sau se va răci prea mult.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Capturi video


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide