VIDEO Dacia Lăstun – o istorie scurtă, dar vopsită în culori vii. PLUS: Renault Kwid – viitorul Lăstun?

Autor: Marius Vișan 03 nov. 2015 Știri auto

Dacia Lăstun este o maşină care pentru mulţi şoferi e posibil să stârnească unele nostalgii. Este imposibil să nu le fi remarcat prin parcările blocurilor. Erau nişte maşini mici vopsite în culorii vii, iar în viziunea producătorilor, această marcă era adaptata nevoilor transportului urban al acelei vremi.

Pe la jumătatea acestui an au apărut imagini cu o maşină care poartă sigla Dacia, iar la număr scrie Lăstun 900. Să însemne acest lucru că Lăstunul va reînvia?

Povestea Lăstunului din anii  ’80 – ’90

Dacia 500 Lăstun este un autoturism românesc produs la Timişoara între anii 1988 şi 1991. Producţia acestui model s-a făcut la fosta uzină Tehnometal din Timişoara, iar primul lot de autoturisme a fost pus în vânzare la începutul anului 1989.

Dacia Duster Army ar putea echipa forţele române. Anunţul a venit azi – GALERIE FOTO

 

Pasajul de la Domneşti ar urma să fie gata în cel mult 3 ani – FOTO

 

Cauciucuri de iarnă 2015. Cele mai bune mărci şi preţurile la care le poţi găsi în România

Conceptul Lăstunului voia să promoveze acest autoturism ca unul economic pentru transportul urban. Avea o capacitate maximă de 2+2 persoane (2 adulţi şi 2 copii), un consum mic de până la 3 litri/100 km şi atingea o viteză maximă de 70 km/h.

Dacia 500 avea tracţiune pe faţă, un motorul în patru timpi cu 2 cilindri paraleli verticali, 499 cc, 22,5 CP, cutia de viteze era manuală, cu patru trepte, iar schimbătorul de viteze era amplasat la volan ca la Trabant.

Ce obiecte pentru siguranţa în trafic eşti obligat să ai în maşină şi cât te costă ele. Amenda pentru lipsa acestora începe de la 420 de lei

 

Super-bateriile prin care automobilele electrice ar putea avea o autonomie precum cele pe benzină

 

Culmea tupeului. Gest revoltător făcut de un şofer băcăuan. VIDEO

 

Au existat trei serii ale modelului Lăstun. Prima serie avea toate elementele de caroserie din fibră de sticlă, a doua serie avea elemente de caroserie atât din tablă, cât şi din fibră de sticlă, iar a treia avea toate elementele de caroserie din tablă, plus alte imbunătăţiri considerabile.

Producţia a durat până în anul 1991. În 1992 fabrica de la Timişoara a fost inchisă motivând ca Lăstunul nu mai este competitiv şi că nu mai reprezintă poporul român. Au fost produse în total 6.532 de unităţi.

Noul Lăstun?

În luna iunie a acestui an Renault a lansat în India modelul Kwid, o maşină ieftină şi adaptata pentru circulaţia în oraş. Oficialii francezi au spus totuşi că noul Kwid nu o să se transforme într-un model Dacia.

Renault KWID: ce fel de Dacia o să fie? 

Oficialii Renault au spus că noul Kwid nu se va transforma într-o Dacia, dar tot ei au mai declarat, în urmă cu un an, că noul lor model destinat pieţelor din India şi America de Sud va ajunge şi în Europa dacă va exista cerere, iar costurile de adaptare nu vor fi prea mari.

Cei de la Virtuel-Car şi-au imaginat cum ar arăta cel mai ieftin model Dacia, denumit de ei Lăstun 900, iar la bază l-au avut  pe noul Renault Kwid.

 

VIDEO Jeremy Clarkson a făcut trecerea de la Lamborghini şi Ferrari la Segway

 

VIDEO. Maşina viitorului

 

VIDEO. Ce faci când nu mai ai bani de benzină?

Noi ne aşteptăm ca micuţul Kwid să ajungă, în următorii ani, şi în Europa, iar randările făcute de cei de la Virtuel-Car ne oferă o idee despre cum ar putea arăta noua Dacia Lăstun în variantă modernă.

Scumpiri între 20% şi 200% pentru poliţele RCA

 

GALERIE FOTO. Primele imagini cu noul Mercedes-Benz GLS

 

Prima Maşină, un proiect aproape eşuat. Doar 120 de români au luat credite prin acest program

 

VIDEO. Top 10 cele mai fierbinţi apariţii de la Tokyo Motor Show 2015

 

VIDEO Nu te joci cu şoferii de VW Beetle în Rusia

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide