Cum se producea Volkswagen Beetle după cel de-al Doilea Război Mondial? Imagini de acum 75 de ani

Autor: David Andrei 23 dec. 2020 Știri auto

Volkswagen Beetle în versiune civilă a intrat în producție în 1945, chiar după Crăciun. Beetle avea să devină simbolul a ceea ce nemții numeau “Miracolul economic german”.

GALERIE FOTO

Era 27 decembrie 1945 când a demarat producția modelului. Și era începutul poveștii de succes. Modelul fusese proiectat ca un produs al Partidului Național Socialist. Dar din 1939, la uzina din Wolfsburg, acolo unde trebuia să se construiască mașina, s-a produs doar armament. Până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, doar 630 de unități ieșiseră pe porțile uzinei.

Versiunea de serie era denumită intern “Tipul 1”. Odată trimisă pe piață, mașina a devenit Kafer (Gărgărița, în limba germană), iar ulterior, Beetle (în limba engleză), sub supravegherea Guvernului Militar Britanic, începând cu iunie 1945. Britanicii intenționau să folosească modelul pentru transporturi urgente.

Tot ei au salvat uzina de la demolare, iar ofițerul de stat major Ivan Hirst a jucat un rol cheie în dezvoltarea modelului. El a fost cel care a găsit soluții într-o perioadă în care materialele pentru construirea componentelor nu se găseau la tot pasul. Erau probleme majore și în aprovizionarea muncitorilor cu hrană.

Tot el a fost cel care a coordonat transformarea fabricii de armament într-o uzină pentru producția de automobile într-o perioadă de timp extrem de scurtă.

Volkswagen Beetle, un model ultra-popular

Guvernul britanic a comandat 20.000 de vehicule în august 1945. Până la sfârșitul anului, în ciuda tuturor obstacolelor, uzina de la Wolfsburg a reușit să producă 55 de mașini. Ulterior, ritmul a accelerat, iar din 1946, se construiau acolo aproximativ 1.000 de unități pe lună. În 1947, Beetle a fost exportat către celelalte state din Europa.

Și așa Beetle s-a transformat într-unul dintre cele mai populare modele și deținătorul recordului de longevitate.

Volkswagen a luat însă decizia ieșirii din producție a modelului cu un palmares impresionant. 21.529.464 de mașini au fost construite. 15,8 milioane dintre acestea au văzut lumina zilei în Germania.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide