Volkswagen și Mercedes-Benz, acorduri cu Canada pentru materii prime și resurse pentru baterii

Autor: Mihai Morcovescu 25 aug. 2022 Știri auto

Volkswagen și Mercedes-Benz au semnat un memorandum de înțelegere cu guvernul din Canada pentru exploatarea materiilor prime pentru baterii. Prin acest acord, cei doi mari producători auto vor putea extrage nichel, litiu și cobalt provenite din această țară pentru producția de baterii electrice.

Memorandumul a fost parafat de Herbert Diess, CEO-ul Volkswagen, și de Markus Schäfer, CTO-ul Mercedes-Benz. Cele două mărci urmăresc să scurteze lanțurile de aprovizionare pentru unitățile lor din SUA și să evite dificultățile legate de tarife și reglementări fiscale.

Potrivit unei surse interne, acordul a fost parțial determinat de legea SUA privind reducerea inflației. Aceasta a fost semnată la sfârșitul săptămânii trecute de președintele american Joe Biden.

Ce planuri au Volkswagen și Mercedes-Benz în SUA?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Cele două mărci doresc să devină mai puțin dependente de resursele și materiile prime din Rusia, în contextul războiului din Ucraina. Mercedes-Benz vorbește deocamdată doar despre materii prime. Constructorul din Stuttgart anunță că este în discuții cu Canadian Rock Tech Lithium pentru furnizarea anuală a 10.000 de tone de hidroxid de litiu pentru baterii. Livrările ar trebui să demareze în cursului anului 2026.

De partea cealaltă, însă, Volkswagen are în vedere deschiderea unei fabrici de baterii în America de Nord. În plus, compania din Wolfsburg are în plan să construiască în Europa alte 6 uzine de baterii destinate vehiculelor electrice.

VW va deschide o reprezentanță canadiană pentru filiala sa „PowerCo” pentru a accelera realizarea producției de baterii din America de Nord. Practic, în lumina noului acord, Canada devine un partener important.

Memorandumul de înțelegere nu conține deocamdată acorduri concrete. Însă, ambele părți s-au pus acord să analizeze împreună posibilitățile de aprovizionare cu materii prime canadiene pentru baterii.

„Sunt foarte încântat că, printre multe declarații semnate în timpul vizitei noastre, sunt și cele planificate de Volkswagen și Mercedes-Benz”. Acestea au fost cuvintele lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Înaltul oficial german a mai precizat că „în Canada există resurse naturale la fel de bogate ca acelea din Rusia, cu diferența că peste Ocean este o democrație fiabilă”.

Sursa: Automotive News

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide