Volvo renunță definitiv la motoarele diesel. Ultimul astfel de motor a fost montat pe XC90

Autor: Ionuț Vîlciu 27 mart. 2024 Știri auto

Volvo a produs ultima mașină echipată cu un motor pe motorină. Ultimul model Volvo cu motor pe motorină este un XC90, care ieșit pe porțile fabricii din Suedia.

Volvo s-a ținut de promisiunea pe care a făcut-o anul trecut când a anunțat că va înceta producția de mașini echipate cu motoare diesel la începutul anului 2024. Ultimul Volvo XC90 echipat cu motor diesel a ieșit de pe linia de producția din Suedia și a pus capăt unui capitol care a început acum 45 de ani. SUV-ul albastru nu se va îndrepta către un client, deoarece va fi expus într-un muzeu, pentru a marca această bornă istorică, relatează Motor1.

Producătorul suedez pune capăt unui capitol important al istoriei sale odată cu producția ultimului automobil pe care a fost montat un motor pe motorină. Exemplarul în cauză, un XC90, va fi expus la Muzeul Volvo din Gothenburg.

Volvo a produs ultima sa mașină echipată cu un motor diesel

Povestea mașinilor Volvo echipate cu motoare diesel a început cu 244 GL D6, care nu avea motor Volvo. În schimb, era propulsat de o unitate cu șase cilindri natural aspirată, împrumutată de la Volkswagen. Abia în 2001, Volvo a introdus propriul său motor diesel, unitatea cu 5 pistoane care a făcut istorie pe foarte multe modele, fiind fabricată intern la fabrica din Skövde.

În 2017, Volvo și-a anunțat planurile de a pune capăt dezvoltării motoarelor diesel. Luna trecută, ultimul vehicul cu motor diesel, un V60, a fost construit în fabrica de la Ghent, Belgia. Acum, motorul diesel a dispărut complet din gamă odată cu acest XC90. Următorul pas va fi eliminarea completă din gamă a motoarelor cu combustie internă.

Chiar dacă alți producători auto, precum Mercedes-Benz, Jaguar sau Volkswagen, au început să încetinească planurile de electrificare pentru gamele lor de modele, Volvo rămâne la planul său inițial. Astfel, producătorul suedez vrea să aibă o gamă complet electrică până în 2030.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Volvo


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide