Volvo va fi primul producător care va emite pașapoarte pentru mașinile sale electrice

Autor: Ionuț Vîlciu 05 iun. 2024 Știri auto

Volvo va fi primul producător auto care va emite pașapoarte pentru bateriile mașinilor sale electrice. Acestea vor deveni în curând obligatorii pentru toate mașinile electrice.

Volvo urmează să emită pașapoarte pentru bateriile SUV-ului electric EX90, construit în fabrica din Carolina de Sud, cu mult înainte ca acestea să devină obligatorii în Europa. Începând cu luna februarie a anului 2027, toate mașinile vândute în Europa vor trebui să fie însoțite de această documentație.

Potrivit Reuters, pașaportul va confirma proveniența materiilor prime care au fost folosite la fabricarea bateriei, detalii despre conținutul reciclat și amprenta de carbon a acumulatorului folosit în respectiva mașină.

În plus, pașaportul va afișa și informații despre starea de sănătate a bateriei, lucru ce va ajuta cumpărătorii în momentul în care mașinile vor ajunge pe piața second-hand. Astfel, va putea fi determinată starea bateriei și va fi mai ușor de evaluat valoarea de revânzare a mașinii.

Pașapoartele pentru mașinile electrice devin obligatorii în 2027

Potrivit raportului, proprietarii vor putea scana un cod QR de pe ușa șoferului. Odată scanat acest cod, ei vor putea vedea informații de bază despre starea mașinii. O versiune mai complexă va fi înmânată autorităților și probabil că va putea fi accesată și de către dealeri.

Tehnologia folosită pentru pașapoartele lui Volvo EX90 a fost dezvoltată de Circulor, un start-up din Marea Britanie. Aceasta face posibilă face posibilă urmărirea materialelor bateriei dintr-o mașină, oferind detalii inclusiv despre mina din care au fost extrase. Volvo spune că acest pașaport adaugă 10 dolari în costul de producție pentru fiecare dintre exemplarele SUV-ului EX90.

Noul EX90 trebuia să ajungă la vânzare în 2023, dar producătorul auto a amânat lansarea SUV-ului electric cu un an pentru a remedia problemele legate de software-ul pentru sistemul Lidar.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide